BozcaadaHABER - Mobil


Şikayetlerin başında GESTAŞ geliyor

Tarih: 24-08-2017 22:19
46577 Okunma

Çanakkale, Bozcaada ve Gökçeada’nın tek deniz ulaşım firması GESTAŞ hakkında bugüne dek birçok haber yaptık. Genelde şikayetlerle anılan firmaya dair zaman zaman “Hiç mi iyi yaptıkları şeyler yok” diyen arkadaşlarımız olduğunda onlara olumlu haberleri de gösterdik. Arkadaşlarımıza Çanakkale medyasına bakmalarını, orada bile ulaşım tekelini elinde bulunduran firma için çok da olumlu haber olmadığını göreceklerini hatırlattık. Yani çok özel bir çaba sarf etmemize gerek yoktu firma hakkında olumsuz bir şeyler yazmak için...

Yaklaşık iki sene evvel göreve gelen Genel Müdür Volkan Uslu, Bozcaada’yı ziyarete geldiğinde de bizlere iletilen sıkıntıları herkes gibi dile getirmiştik. Toplantı sırasında sık sık not alıp her konuyla ilgileneceğini söyleyen Uslu’ya hatırlatmak mahiyetiyle bu taleplerin listesini madde madde sitemizden yayınlamıştık. O maddeler sitemizde duruyor. Çözülen pek bir şey ne yazık ki olmadı.

Bu sene özellikle GESTAŞ tarafından uygulamaya konulan online rezervasyon sisteminin başlamasından sonra Bozcaada Haber’e sık sık şikayetler gelmeye başladı. Bir süre sonra, “Siz de devamlı GESTAŞ’a karşı haberler yapıyorsunuz” sitemleri arasında bazı haberleri pas geçtik. ‘Sezon hele bir sona yaklaşsın, belki sistem oturur, olmazsa da o zaman bunları bir yazıda toplarız’ demiştik.

Düzelen fazla bir şey olmayınca bizlere iletilen aksaklıkları, belki bir işe yarar düşüncesiyle paylaşmak istedik.

DÖNÜŞ SAATİNİ DEĞİŞTİREMEMEK

Bozcaada’dan Geyikli’ye dönüşler için alınan rezervasyonun aynı gün için değiştirilememesi en çok şikayet edilen konu oldu. Örneğin saat 17.00 feribotuna dönüş almış kişinin, feribotta boşluk olsa dahi bu rezervasyonu örneğin 15.30’a çekememesi ya da ileri bir saate alamaması zaman zaman tatilcileri isyan ettirdi. Bazen de bariyer görevlileriyle karşı karşıya getirdi.

İPTAL OLAN BİLETTE DÖNÜŞ PARASININ İADE OLMAMASI

Adada tatile gelmek isteyen bir tatilcinin sefer saatine yetişememesi sonucunda bileti için ödediği 70TL’nin iade edilmemesi ve sonrasında yeniden 70TL ödemek zorunda kalması sonucu haber merkezimizden bize ulaşıp durumu anlattı. Tatilci, “Bu 70TL gidiş ve dönüş ücretidir. Ben gidiş seferini kaçırdım ama dönüş seferini henüz yapmadım ki. Ama parasını iki kere ödedim. Neden dönüş seferine ait 35TL tarafıma iade edilmiyor? Bu haksız kazanç değildir de nedir?” serzenişte bulundu. Haksız mı, sanki pek sayılmaz.

 

BASIN KARTI OLANIN ONLINE REZERVASYONDAN YARARLANAMAMASI

Sarı Basın Kartı sahiplerine ve araçlarına tüm Türkiye’de olduğu gibi ulaşım ücretsiz. GESTAŞ’a ait feribotlarda da bu işlem bu şekilde işliyor. Fakat bu kart sahiplerinin online rezervasyon yapmasına imkan verecek bir ekran bulunmuyor. Telefonla bu durumu ilettiğimiz müşteri hizmetleri temsilcisi, “Kuyruğa geçip sıra beklemeniz gerekiyor” açıklamasıyla yetiniyor. Oysa Online Rezervasyon ekranına bu tip uygulama eklense ya da buna telefonla çözüm üretilse, “Kuyrukta bekleyin” önerisinden daha iyi değil mi?

 

ADALILARIN AYNI GÜN GEÇİŞTE ÇİFT PARA ÖDEMESİ

Bir şikayet de adalılardan... Bilindiği üzere Çanakkale – Eceabat (veya Kilitbahir) hattında aynı gün geri dönüşlerde araçlardan tek geçiş ücreti alınıyor. Şikayetini dile getiren bir adalı, “Biz aynı gün adaya dönüyorsak ya sağlık için, ya adliyede işimiz olduğundan ya da adada bulunmayan bir şeyi temin etmek için Çanakkale’ye gittiğimizdendir. Yani keyfi bir geçiş değil bu. Çanakkale’ye tatile gelen otomobil sahiplerine bile Merkez – Eceabat arası aynı gün geri dönüşü ücretsiz yapan GESTAŞ bize bu uygulamayı neden yapmıyor” diye soruyor. Çok yerinde bu soruyu okuyucularımıza yorumsuz aktarıyoruz...

 

KİRALIK ARAÇLA REZERVASYON YAPMA ZORLUĞU

Gazete Duvar internet haber portalından Beril Köseoğlu’nun geçen günlerde kaleme aldığı bir yazı, kiralık araçlarla online rezervasyon yapmanın zorluklarından bahsediyor. Köseoğlu yazısında, “Bozcaada'ya Geyikli'den geçiş için arabalı vapur kuyruğunu düzene sokmayı amaçlayan rezervasyon sisteminde, kiralık araçlı tatilcilere 'ikinci sınıf' muamelesi yapılıyor. GESTAŞ'ın sisteminde plakasız bilet almak imkânsız. Fakat kiralayacağınız aracın plakasını da çoğunlukla son dakikada öğrenebiliyorsunuz. GESTAŞ'ın bu çıkmaza yanıtı, 'Kuyrukta bekleyin'den ibaret” diyor. Adaya birçok kişinin kiralık araçla geldiğini ve bu kişilerin kuyrukta bekleyen geçtiğini hatırlatmakta fayda var.

 

Aslında bu şikayetlerin sayısı kadar farklı konu daha var. Liste uzadıkça uzuyor. Umarız GESTAŞ sezonun sonuna yaklaştığımız bu senenin sonunda önerilerimizi dikkate değer bulur ve şikayet edilen yukarda yazılı sorunlara dair çözümler gerçekleştirir. Zira sene sonu kârlılığın artması kadar, sorunların ve şikayetlerin hafiflemesi de böylesine büyük bir firma için önemli olmalı...  

 

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI