BozcaadaHABER - Mobil


BECE-DE-MER

Tarih: 24-12-2014 18:46
4574 Okunma

Şimdi okuyunca herkes merak ediyor ama hepimizin yakından tanıdığı bir deniz canlısının Latince ve Çince ismi... Nam-ı diğer Türkçe ismi deniz patlıcanı (deniz hıyarı)... Daha argosunu balıkçılar zaten biliyor, hani ağlardan çıkınca denize kaydırdığımız deniz ürünü.

Geçen gün sahilde mavi bidonlar duruyor, herkes mevsim itibariyle zeytine odaklandığı için birisinin yağları deyip üzerinde durmazken, dikkatimi ufak tefek bir Çinli ablamız çekti. Mavi bidonlardan ayrılmıyor, başında nöbet tutuyordu.

Sahil güvenliğin önünde mahsun mahsun bakan sakallı dalgıç abiler neyin nesidir derken Çinli ablamız az ileride komutanların bulunduğu topluluğa bir Jet Lee edasıyla yaklaşıp, dünyanın en karışık Çin ve Türkçenin ortaklaşa kullanıldığı bir dille ortalığı toz dumana kattı. Hatta olayı uluslararası devlet krizine sokmaya bile çalıştı.

Sevgili hemşerilerim, adamızı çok seven müdavimler, doğa koruyucuları...

Sizler koyları koyu vermeyenleri boş verin, oraların gerçek sahipleri olan yerli canlı türleri, en başta da deniz hıyarlarımızı çalıyorlar, o koyları elin Çinlisi çoktan girmiş, Çin pazarına bütün koyları bağlamış.

Sen şezlong, tost, kahve satacağım diye bu kadar patırtıyı çek, ulusal basına malzeme ol, kumu paylaşacağım diye kızılca kıyamet kopar, esas hazine olan deniz hıyarlarını alsınlar götürsünler.

Bu malum ürünün en kıymetlisi de zaten bu koylarda çıkıyor. Daha çok reklama girmeyeyim koylarımız zaten dünya litaretürüne girdi.

***

Şimdi o Çinli ablaya sordum da, hangi koylardan topladınız diye... Vallahi de billahi de bizlerden daha iyi biliyor isimlerini. Beş dilde orijinal isimlerini bile söyledi, söyledi de mesela Beylik diyemedi... Delilik dedi, Habbele diyemedi Hüpleme dedi, Ayazma diyemedi gözleri doldu, Bozcaadaspor dedi, kızılca kıyamet kopardınız takım düştü dedi.

Sulubahçe diyemedi Kurubahçe dedi. Çünkü bahçelerin olduğu yer hep bina, herkesin çift evi var. Ama en çok onlar patırdı koparıyorlar dedi. Başka şeyler de söyledi ama Çincenin kötü tarafını bana öğretmesinden şüphelendim oradan uzaklaştım.

36 km lik bir ada parçası bir senede üç kere ulusal basına çıkıyorsa, devamlı gündemde oluyorsa, bu söylenenler, bu yazılanlar, bu konuşulanlar az bile. Hiç olmassa deniz kestanesine sahip çıkalım, kestane de giderse yandı gülüm.

Herkese bol lakırdılı şu kış vaktinde vakit geçirip, ada yalnızlığından kurtulacak neşeli dedikodular üretmesi temennisiyle....

HOŞÇAKALIN.

YORUMLAR
1 Yorum

Muharrem YILDIZ - 25-12-2014 16:51

Biz Adamızın değerlerini anlayıncaya kadar elimizden alacaklar. Lütfen dikkat. Önemli bir toprak parçasıdır, bizim memleketimiz. Cahit sana teşekkürler.



YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI