BozcaadaHABER - Mobil


Festivalin öne çıkan belgeselleri

Tarih: 21-10-2015 14:39
3460 Okunma

Bozcaada Uluslarası Ekolojik belgesel Festivali yarın başlıyor. Fethi Kayaalp adına verilecek büyük ödül için 3’ü Türkiye’den olmak üzere 16 belgesel yarışacak. Ayrıca ekolojiye duyarlı öğrencileri desteklemek amaçlı verilecek Gaia Öğrenci ödülü için de 4’ü Türkiye yapımı olmak üzere toplam 9 belgesel yarışacak.

Program açıklandıktan sonra kesinlikle izlemek istediğim belgesellerden bir seçki yaptım. Dünkü yazımda da paylaştığım üzere tüm belgeselleri izlememin imkânı yok. Fakat iyi bir planlamayla birçoğunu görmeyi arzuluyorum. Bu yazımda da ilgimi diğerlerinden bir adım daha fazla çeken yapıtları sizlerle paylaşacağım.

Festivalde ana ödül, Bozcaada’da yaşamış sanat insanı Fethi Kayaalp adına veriliyor. Fethi Kayaalp ödülü için yarışacak belgeseller arasında Bisikletler Arabalara Karşı, Microtopia, Surire, TURAB ve Yönünü Değiştiren Nehir dikkatimi çeken belgeseller. Fakat bu belgesellerin bir gömlek üzerinde olduğunu düşündüğüm iki belgeselin şansının yukarda saydığım yapımlardan daha fazla olduğu kanısındayım. Bir tanesi 2014 yılı Fransa yapımı “Ben Halkım”, diğeri ise 2014 yılı Türkiye yapımı “Cibik”. Özellikle genç yönetmen Turgay Kural’ın Cibik’in ödüle çok yakın olduğunu düşünüyor, merakla izleyeceğim anı bekliyorum.

Genç yeteneklerin üretimlerini desteklemek amacıyla verilen Gaia Öğrenci Ödülü için bu yıl 9 belgesel yarışıyor. Gaia ödüllerindeki belgeselleri de inceleme fırsatım oldu. Bu kategoride yer alan dokuz belgesel de birbirinden değerli. Öğrencilerin bu belgeselleri çekmiş olduğu düşünüldüğünde pek daha anlamlı geliyor kulağa. Özellikle yerli yapımlar olan Murat Haksever’in Çoban’ı, Ramazan Dinler’in Çırak’ı, Elif Cerrahoğlu’nun Ter’i ve Şeref Pehlivan’ın Ben Alemin Biberini Yemem’in tamamını izlemek niyetindeyim. Ayrıca yabancı yapımlar Takımada ve Görünmez’i de merakla bekliyorum.

Evet BIFED’de gösterimde olacak onlarca belgeselden ben aklıma düşenleri not ettim ve sizlerle paylaştım. Şimdi vakit festival mekânlarında, bu belgeselleri izleme vakti. Heyecanı Cumartesi akşamına taşıyıp, büyük ödüllerin hangi yapımlara verileceğini merak etme zamanı. Herkese iyi seyirler...

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI