BozcaadaHABER - Mobil


Bozcaada kışı, Bozcaada hayatı

Tarih: 07-02-2015 11:09
5483 Okunma

Ada’nın sosyal hayatının renklenmesi belki buradan şehre doğru giden kış göçünün bir parça önünü kesebilir. Kışın adada yapılacakların sayısı gittikçe artıyor. Üstelik kışın bize yetmediğini dahi söyleyebiliriz. Daha ne olsun!

Türkan Çim Işık

Aralık ayını bitirmemize rağmen henüz kışa girmiş sayılmayız. Kafe önlerinde uzun uzun güneşlenmeye devam ediyoruz. Sabah pencerelerimizi açıp doğaya “günaydın” diyecek güneşimiz yükseliyor üzerimizde. Gün içinde yürüyüşler yapabilir, Çınaraltı’nda çayımızı içip, liman ya da başka yerlerde sakin zamanların keyfini çıkarabiliriz kuşlar gibi. Olta balıkçıları güzel havaları fırsat bilip, şanslarını aramaya devam ediyorlar. Ve kalamarcılar kalamarlarını toplamaya! Bağlarda temizlikler yapılıyor bir yandan, son yağmurları fırsat bilen kış otlarını toplamak öte yandan. Arada kargalar gürültü yapmasa, feribot geldiğini haber vermese, kimsenin günün nasıl geçtiğini anlatacak bir saate ihtiyacı da yok. Hayat ada saatiyle akıyor anlayacağınız. Belki bu yazıyı okuduğunuzda ilk soğukları ocakla beraber yaşıyor olacağız. Ancak bugüne kadar tatlı sonbaharın izleri devam ediyor diyebiliriz. Bununla beraber çoğu Bozcaadalı ve Bozcaada’da oturan aile yaşlılık, okul, ısınma güçlüğü ve benzeri sebeplerle Çanakkale, İstanbul gibi yerlere dağıldılar.

Kalanlar için yine sakin ve sessiz Bozcaada hayatı başladı. Fakat bu kış alışkın olmadığımız ölçüde hareketli. Etkinlikler, atölyeler, kurslar ve diğerleri.

KONSEY PARTİLERDEN BAĞIMSIZ BİR YAPI

Kent Konseyi Çalışmaları bence bunların en önemlisi. Kent Konseyi Meclisleri, çalışma grupları, adanın bundan sonraki sürecinde önemli rol alacak. Çeşitli alt başlıklarda yapılacak çalışmalar, çoğulcu demokrasi, ortak bilincin oluşturulması ve sorunların herkes tarafından fark edilip, birlikte çözülmesine yönelik olumlu ve önemli bir çalışma. Tabandan tavana ve oradan tekrar tabana devam eden silsile, ada yönetimi ile halk arasında şeffaf ve paylaşıma dayalı bir yönetim anlayışını zorunlu kılması açısından da çok önemsenmesi gereken bir yapılanma. Bu nedenle yönetiminden, çalışma gruplarına kadar her aşamasında herkesin görev alması yapıyı değerli kılacak. Üstelik hemen her meclis doğal delegelerden oluşuyor. Örneğin eğer Alaybey Mahallesi’nde oturuyorsanız ve 65 yaşın üzerinde bir kadınsanız, eğer isterseniz; Mahalle meclisi, kadınlar meclisi, yaşlılar meclisinin doğal üyesi ve delegesi olabiliyorsunuz. Yani çalışmak için pek çok sebebimiz var. Üstelik partiler üstü yapısı, kucaklayıcı ve herkesi kapsayan bir oluşum olmasını sağlıyor. Çünkü Kent Konseyi bütün partilerden bağımsız çalışması gerekli bir sivil toplum kuruluşu.

Kent Konseyi Kadınlar Meclisi’nden bahsetmek istiyorum. Oldukça güzel bir katılımla kapalı sistem oylama yapılarak iki başkan adayı ve 12 Yürütme Kurulu adayı arasında yapılan seçimde 1 Başkan ve 5 Yürütme Kurulu üyesi seçildi. Ayşe Baykara’nın kendisinin de belirttiği üzere sembolik başkan olduğu ve bütün meclisler gibi, gönüllülük esasıyla çalışan meclise, Bilge Güllüsaç, Nimet Şener, Sıdıka Günday Saral, Zuhal Alparslan, Şükran Azdemir’den oluşan Yürütme Kurulu eşlik edecek. Bozcaada hayatında kadınların daha aktif ve görünür olmasını sağlamanın yanı sıra, kadınların toplumumuzda ne kadar önemli bir yere sahip olduklarının anlaşılması için çok çaba göstereceğiz meclisimizde. Diğer meclislerin oluşumunda da yüksek miktarda kadın katılımının olması Bozcaada’da daima söylediğimiz gibi her alanda kadınların varlığının bir kez daha gücünü göstermesiydi sanki. Örneğin Yaşlılar ve Emekliler Meclisi’nde sadece bir erkek üye olması da gayet manidar değil mi? O güzel albüm, ‘Güldünya Şarkıları’nda olduğu gibi; Kadınlar vardır, kadınlar her yerde…

BİRLİKTE OKUYORUZ

Ve yine kadın katılımının büyük çoğunlukta olduğu bir diğer kış etkinliği Okuma Kulübü! Uzun zamandır hayalini kurduğumuz bu güzel etkinlik nihayet oluştu. 24 üyesi ile ilk okumasını Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ adlı eseriyle yapan kulübümüz Modern Türk Edebiyatı ile yoluna Hasan Ali Toptaş okumasıyla devam edecek.

Gönüllülük esasıyla yoluna devam eden Miskin Liman dikiş atölyesi, seramik, vitray ve çini atölyeleri ile özellikle adalı kadınlarımızın bir diğer ilgi alanı. Çeşitli aletlerin gelmesi ile renklenen spor dersleri, yeni kurulan Bozcaada Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Çanakkale’den gelen eğitici kadronun desteğiyle devam ediyor. Tel kırma, resim, dil kursları ise Halk Eğitim Merkezi’nin katkılarıyla kışımıza renk katıyor.

Adamıza yeni bir soluk getiren Zeynep Aksu Cam Atölyesi de isteyenlere cam kursları gibi çok özel bir atölye dersiyle bu kışa ayrı bir anlam katıyor.

Öte yandan Belgesel Film haftasının izlerini hâlâ yaşarken, ‘Adalet’ adlı tiyatro gösterisi de Bozcaadalılara güzel bir seyirlik oldu. Adalı çocukların bale, resim, fotoğraf, judo gibi çeşitli meslek dallarını tanıyıp, öğrendikleri kurslar, atölyeler son hız devam ediyor.

Laf aramızda Simyon’da Özgür’lü cumartesiler ve Yakamoz’da Okan Ulusoy’un gitarına eşlik eden sesi kış gecelerine ayrı bir güzellik katıyor.

 

Ada’nın sosyal hayatının renklenmesi belki buradan şehre doğru giden kış göçünün bir parça önünü kesebilir. Yaz aylarında en çok sorulan iki soru vardır: Kışında mı burada yaşıyorsunuz? Nasıl geçiyor kışlarınız, neler yapıyorsunuz?

Bu sorulara verilecek cevapların sayısı gittikçe artıyor. Üstelik kışın bize yetmediğini dahi söyleyebiliriz. Daha ne olsun!

 

YORUMLAR
1 Yorum

Sıdıka Gunday Saral - 09-02-2015 20:36

,Turkan Cım Isık o kadar guzel anlatmıskı ,daha ne olsun.....Bozcaada kısın bır baska guzeldır,,,



YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI