Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ
Meclis toplantısında gündem Gelir Tarifesi’ydi - BozcaadaHaber.Net
Mobil Reklam

Meclis toplantısında gündem Gelir Tarifesi’ydi

Yeni dönemin Belediye Meclisi, ikinci kez olağan meclis için toplandı. 4 Mayıs Cuma günü yoğun bir gündem ile toplanan mecliste gelir tarifesine zamlar yapıldı. Hem ekonomik hemde idari açıdan enkaz devralan belediye meclisi, gelir tarifesine yeni kalemler de ekledi. Zamlar ve yeni gelir tarifeleri Bozcaada’da en çok konuşulan konulardan biri olurken kimileri zamlara tepki gösterirken kimileri de destek veriyor.

Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Meclis toplantısında gündem Gelir Tarifesi’ydi
Tarih: 05-05-2024 21:46
941 Okunma
Bozcaada Haber
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam

Belediye Meclisi bugün yoğun bir gündem ile toplandı, gündemde dikkat çeken konulardan ilki ilk meclis toplantısında komisyona sevk edilen Gelir Tarifesi oldu ve Bozcaada Gelir Tarifesi’nde geniş bir revizyon yapıldı. Bir saat süren toplantıda Gelir Tarifesi’ne dair alınan karara CHP ve AKP’li  Kosta Salto ile birlikte tüm meclis üyeleri onay verdi.

AKP'nin diğer meclis müyesi  üye Behiç Varlı ise,  kendisinin karara karşı oy vermediğini belirterek,  "Oy birliği ile" alınan karara karşı bugün (Pazartesi) düzeltme yaptı ve karar "Oy çokluğu" şeklinde düzeltildi.

Mecliste oy birliği ile alınan karara göre, meskenlerden dosya açma ve kayıt ücreti bedelinin 750 TL’den 3.000 TL’ye,  ticarethanelerden ve ev pansiyonlarından Dosya açma ve Kayıt Açma ücreti 1.500 TL’den 15.000 TL’ye yükseldi.  Meskenler için Abone değişikliği ücretinin 300 TL’den 1.000, ticarethaneler için 5 bin TL oldu. Meskenlerin harcamış olduğu 0-15 m3 arası su ücreti 30 TL,   15 m3 ve üzeri su ücreti  ise 36 TL oldu. Ticarethanelerin harcamış olduğu 0-15 m3 arası su ücreti 40 TL,  5 m3 ve üzeri su ücreti 48 TL.  Bağ Evlerinin harcamış olduğu 0-15 m3 arası su ücreti 38 TL,  15 m3 ve üzeri su ücreti 42 TL.  Hediyelik eşya stantlarının seszonluk işgaliye ücreti ise 10 bin TL’den 30 bin TL’ye yükseldi.  

 

Yeni eklenen katı atık toplama, taşıma ve bertaraf tesisinden yararlanma ücreti için meskenlerden aylık 80 TL,  otel , pansiyon,, büfe gibi işletmelerden yıllık 5 bin TL,  restoran, lokanta ve market gibi işletmelerden de yıllık 10 bin TL alınacak.

Yeni tarifede iş yeri muayene ve rapor ücreti 500 TL’den  40 bin TL’ye yükseltildi. Ruhsat değişikliği, yenileme 2 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye, evrak tasdik ücreti 250 TL’den 1000 TL’ye, canlı müzik belgesi 5 bin TL’den 30 bin TL’ye yükseldi. İş yerlerinden beher metrekaresi  20 TL’den ücret de 100TL’ye çıkarıldı.  

Öte yandan trafik uygulaması ve düzenlemesi için tatilcilerin araçları için alınan ücret 100 TL’den 200 TL’ye, minibüs ve midibüs tarzı araçlar için 500 TL, tır ve iş makinalarından da 1000 TL ücret alınacak.  Adalılar hariç nikah ve yol ücreti ise 1500 TL’den 20 bin TL’ye yükseldi.  Bocaada Belediye Meclisi daha birçok kalemde fiyatları yükseltti ve yeni gelir tarifesi yarattı.

Belediyenin uyguladığı zamlarları bir kesim “10 yıl boyunca belediyeyi batırdılar, faturayı ada halkına çıkarılıyor” diye tepkin gösterirken, bir kesim de yapılan zamların uzun zamandır yapılmadığı gerekçesi ile haklı buluyor.

Ayrıca tarife ilişkin oylamaya geçilmeden önce Belediye Başkanı Yahya Göztepe çarpıcı rakamlar paylaştı. 

Göztepe şunları aktardı:

 

“Bozcaada Belediye Başkanlığı olarak 2023 yılı su kuyuları elektrik temini için ödediğimiz faturalar toplamı 10.708.172 TL, arıtma tesisi içinse 1.112.000 TL olmak üzere toplam 11.820.172 TL'dir. Aynı dönemde su tahakkuklarımızın toplamı 4.246.118 TL, tahakkuk edilen ücretlerden elde edilen tahsilat 2.981.782 TL'dir. Sonuç olarak tahakkuklar üzerinden ettiğimiz zarar 7.574.054 TL, tahsilatlar üzerinden ettiğimiz zarar 8.838.390 TL'dir.

Katı atık toplama ücreti alınmadığı için adadaki iş yerlerinin hepsini mesken bile kabul etsek aylık zararımız yaklaşık 160.000 TL, yıllık zararımız ise 1.920.000 TL’dir. Maalesef ki bu kayba iş yerlerini eklesek bu rakam 4-5 kat artacaktır. Bu sözünü ettiğim maliyetlere henüz personel giderleri, bakım giderleri, arızalanan cihazlar vb. hiç maliyet dahil değildir.”

Raporun giriş kısmında ise Belediye’nin son 3 yıllık dönemine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapıldı. Raporda 3 yıllık gelir ve gider dengesi karşılaştırıldı. 2021-2023 yılları arasında belediye gelirleri artışı oranı ortalama %150 iken, giderlerdeki artış oranının %400’ün üzerinde olduğu tek tek rakamlar ile açıklandı. 2023 Belediye bütçesinin 14.000.000 TL açık verdiği de özellikle belirtildi. 

Raporun sonunda okunan ve tüm meclis üyelerinin oylarıyla oy birliği ile kabul edilen yeni gelir tarifesinde dikkat çeken değişiklikler şu şekilde,

Su ücretleri kademeli olarak belirlendi; 

    •    Meskenlerin harcamış olduğu 0-15 m3 arası su ücreti 30 TL

    •    Meskenlerin harcamış olduğu 15 m3 ve üzeri su ücreti 36 TL

    •    Ticarethanelerin harcamış olduğu 0-15 m3 arası su ücreti 40 TL

    •    Ticarethanelerin harcamış olduğu 15 m3 ve üzeri su ücreti 48 TL

    •    Bağ Evlerinin harcamış olduğu 0-15 m3 arası su ücreti 38 TL

    •    Bağ Evlerinin harcamış olduğu 15 m3 ve üzeri su ücreti 42 TL

    •    Şantiyelerin harcamış olduğu 1 m3 su ücreti 80 TL

Atık su ücretinin ise %50 olarak uygulanması kabul edildi.

Aynı zamanda Akıllı sayaç kullanımına da son verildi. Raporda bu durum şu şekilde açıklandı: “Yapılan incelemeler sonucu hem Bozcaada Belediyesi’nin kullanmış olduğu akıllı sayaç sistemi, hem çevremiz belediyelerde kullanılan akıllı sayaç sistemlerinin alt yapı ve teknik eleman konusundaki eksikleri çok ciddi sorunlara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple akıllı sayaç uygulamasının tamamen iptal edilmesi; abone değişimi, çözülemez arıza durumlarında ve yeni aboneliklerde mekanik sayaçların kullanımına geçilmesi önerilir.”

 

Raporda yeni bir ücret tarifesi olarak katı atık toplama ücretleri de belirlendi. Bu konuyla ilgili de şu bilgilendirme yapıldı:

“İlgili kanunlar incelendiğinde ‘Resmî Gazete Tarihi: 02.04.2015 Resmî Gazete Sayısı: 29314 Atık Yönetim Yönetmeliği”. Bozcaada Belediye Başkanlığı’nın Katı Atık Ücreti uygulamasına başlaması gerekmektedir. Toplanan bu katı atık ücretinin de katı atık toplama, taşıma, bertaraf tesisinin kurulması ve işletilmesi kapsamında kullanılması ilgili kanun ile belirlenmiştir. Bu hukuki gerekçelerle Bozcaada Belediyesi Gelir Tarifesi’ne Katı Atık toplama, taşıma ve bertaraf ücretinin eklenmesi gerekmektedir. Bu ücretlendirme için çıkan katı atığın miktarına göre tespiti sağlanmalıdır. Henüz Bozcaada Belediye Başkanlığımızda bu konu ile ilgili herhangi bir veri ve bilgi bulunmamaktadır. Bu sebeple oluşturulan yeni gelir tarifesi çevre ilçe ve belde belediyeleri uygulamaları incelenerek belirlenmiştir.”

 

YENİ GELİR TARİFESİ’NDE BAZI KALEMLER

Mecliste tek tek oylanan tarifeye ilişkin öne çıkan başlıklar ise şu şekilde: 

Katı atık toplama, taşıma ve bertaraf tesisinden yararlanma ücreti (Bu ücretler bağımsız bölüm başına evlerden, meskenlerden ve bağ evlerinden aylık olarak su ücreti ile birlikte tahakkuk eder. İşletmelerden yıllık olarak tahakkuk eder.)

    •    Tüm bağımsız bölüm ve meskenlerden aylık 80 TL

    •    Otel, Motel, Pansiyon, Ev Pansiyonu vb. işletmelerden oda başına yıllık 500 TL

    •    Büfe, kafe, fast food işletmesi, çay bahçesi vb. işletmelerde yıllık 5.000 TL

    •    Fırın, simit evi, unlu mamuller, süt ürünleri vb. işletmelerde yıllık 5.000 TL

    •    Açık Alkollü satışı yapılan işletmeler, restoran , lokanta, Market, toptan gıda vb. işletmelerde yıllık 10.000 TL

    •    Akaryakıt İstasyonu yıllık 7.000 TL

    •    Sağlık Ocağı, Toplum Sağlığı Merkezi, hastane vb. yıllık 2.000 TL

    •    Fabrikalar, sanayi tesisleri vb. tesisler yıllık 20.000TL

    •    Küçük Sanayi Sitesi dükkanları, nalburlar vb. teknik işletmeler yıllık 3.000 TL alınması önerilir.

 

Hediyelik eşya ve reçel tezgâhları için de 2024 yılı ücretleri tarife ile belirlendi,

    •    Seyyar esnaftan (Hediyelik eşya stantlarından) alınacak işgaliye ücreti. (Sezonluk 23 Nisan – 29 Ekim) Elektrik Ücreti Hariç 30.000 TL

 

    •    Seyyar esnaftan (Yaprak, reçel, pekmez, yağ vb.) alınacak işgaliye ücreti Sezonluk 23 Nisan – 29 Ekim) Elektrik Ücreti Hariç 25.000TL

 

 

En çok merak edilen konulardan biri olan Bozcaada’dan Geyikli’ye geçişlerde alınan Çevre Düzenleme ve Trafik uygulaması gelirleri de raporda detaylı bir şekilde yer aldı. Raporda bu konuya ilişkin detaylı bazı bilgiler de paylaşıldı, raporun bu kısmı şu şekilde yer verildi… 

 

TRAFİK UYGULAMASI VE İSKELE GEÇİŞ ÜCRETLERİ

Bu madde ile bütçe komisyonunun yaptığı değerlendirme şu şekildedir: “Yoğun dönemde uygulanan trafik uygulaması için Bozcaada Belediyesi 11 personel istihdam etmektedir. Aynı zamanda bu uygulamanın yapılabilmesi için ekipman, levha, işaretçi, bakım, onarım, kılık kıyafet vb. için ciddi bir maddi yük doğmaktadır. Buradan yola çıkarak trafik uygulamasının maddi yükü halka şeffaflıkla anlatılmalıdır.  İlgili maddeye ilişkin müzekkere, Belediye birimlerinden istenmiş olup 25.04.2024 günü alınan müzekkerede Trafik Uygulaması’nın yaklaşık maliyeti aylık 459.100 TL’dir. Bu maliyete mevcut Belediye personelinin verdiği destek dahil değildir. Tüm şartlar değerlendirildiğinde;

    •    İskelemizden geçiş yapan taksi, pikap vs. araçlardan (Binek) 200 TL

    •    Traktör gibi tarımsal araçlardan (MUAF)

    •    Minibüs, Midibüs gibi araçlardan 500 TL

    •    Kamyon, Damperli kamyon, otobüs ve çift dingil otobüsler 500 TL

    •    Büyük tırlardan ve iş makinelerinden 1.000 TL

    •    Ada Kart sahibi araçlardan yılda bir kez alınacak sticker ücreti 200 TL,

    •    Her Çarşamba kurulan Pazar esnafından araç cinsi ayrımı olmaksızın 200 TL alınması önerilir.

 

Bunların yanında FEN-İMAR başta olmak üzere, İş yeri açma ücretleri, vb birçok ücrette yeniden belirlendi. 

Geçen dönem en çok gündem konusu olan belediye mülklerinin satışları, belediyenin borçları gibi konulara ilişkin birçok bilginin aktarıldığı meclis toplantısında Belediye Başkanı Yahya Goztepe zaman zaman söz alarak gelir gider dengesi ile ilişinde bilgiler verdi. Başkan Yahya Göztepe’nin mayıs ayı içinde belediyenin mali durumuna ilişkin detaylı bir açıklama yapması da bekleniyor.  

Mecliste bir diğer dikkat çeken konu ise belediye mülklerine ilişkin komisyon kurulması oldu. Komisyon kurulmasından sonra Belediye Başkanı Göztepe’ye belediye mülklerine ilişkin yetki de verildi. Konuya ilişkin detaylı bir bilgilendirme yapılmadı. Ancak alınan karar ve kurulan komisyonun belediye mülkiyetlerinin kiralarının yeniden günümüz şartlarına göre değerlendirileceği ve kiracılarla bu konulara ilişkin görüşmeler yapılacağı görüşünü oluşturdu. 

 


Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam

YORUM YAP


DİĞER HABERLER