BozcaadaHABER - Mobil

‘Denizde Kalan’ belgeseli büyük ilgi gördü

Tarih: 31-05-2022
2494 izlenme

Bozcaada balıkçılığı üzerine yaklaşık 3,5 yılın sonunda ortaya çıkan “Denizde Kalan” belgeselinin ilk gösterimi hafta sonu Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı. Mustafa Dermanlı’nın yönetmenliğini üstlendiği belgesel tanıkların anlatımlarıyla ada balıkçılığını geçmişten günümüze mercek altına alıyor.

 

Mustafa Dermanlı’nın 2019 yılının ilk aylarında çekimlerine başladığı ve 37 farklı kişiyle görüşerek kayıtlar aldığı “Denizde Kalan” belgeselinin galası Bozcaada’da gerçekleşti. Tanıklıklar üzerinden Bozcaada balıkçılığının geçmişten günümüze ne yönde etkilendiğine dair emekliye ayrılan veya halen balıkçılıkla uğraşanlar, akademisyenler, amatör kıyı balıkçıları, balık ticaretiyle uğraşanlar, eski süngercilerin anlattıkları üzerinden derlenen 60 dakikalık belgesel Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde izleyiciyle buluştu.

 

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın da katıldığı ilk gösterimin bazı anlarında eski balıkçılar gözyaşlarını tutamadı. Kayıtlar alınırken hayatını kaybeden iki balıkçının ekranda göründüğü anlarda da yine duygu dolu anlar yaşandı.

 

Gösterim öncesi salonu dolduran adalılara bir konuşma gerçekleştiren Mustafa Dermanlı, “3,5 yıl önce başlayan sürecin meyvesidir bu belgesel. 37 kişiyle yaptığım görüşmeleri bir saate sığdırmaya çalıştım. Bu belgeselde herkese 1-1,5 dakika yer verebildik ama internet sitemizde balıkçıların ada balıkçılığına dair anlattıkları uzun uzun yer alacak önümüzdeki günlerde. Teknik olarak bir iddiam olmasa da anlattığı hikâye, o balıkçıların bir araya getirilmesi, 1950’lerden günümüze ada balıkçılığını kayda geçirmek mutluluk verici. Bugün o balıkçıların çoğunu bu salonda görüyor olmak da yine mutluluk veriyor. Esas mimar onlardır. Bu projeyi hazırlarken birçok kesime söz verdik, amacımız onların sözlerini sizlere aktarmak” dedi.

 

Avrupa Birliği Sivil Düşün programının da desteklediği belgesele ayrıca Bozcaada Belediyesi, Alibaba Meyhane, Tayyare Pizza, Aral Tatil Çiftliği, Vasil Coffee Bakery, Hotel Fahri, Mürevi Pansiyon, Nilada Konukevi, Bozcaada TV ve Çanakkale Yerel Kalkınma Derneği de katkı sunuyor.

 

Projenin www.bozcaadabalikciligi.com isimli internet sitesinden ilerleyen günlerde balıkçıların anlatımlarına dair videolar belli aralıklarla paylaşılacak. “Denizde Kalan” belgeselinin ise ilerleyen günlerde farklı yerlerde gösterimleri olursa o da yine internet sitesinden duyurulacak.

 

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


DİĞER VİDEOLAR