BozcaadaHABER - Mobil


Adadaşlık üzerine

Tarih: 14-12-2023 12:56
934 Okunma

 

Türkiye’nin önde gelen iletişim bilimcilerindendir gazeteci, yazar, şair Prof.Dr. Haluk Şahin. Haluk Şahin'in birçok unvanı var. Ama benim için en önemli, en özel, bizi bize en yakınlaştıran unvan "Adadaş"lık.

Bozcaada’nın bir mini evren, sonsuz evrenimizin küçülüp bir adaya sığmış hali olduğu düşüncesiyle kaleme aldığı "Büyüyor Üzümler Bağlar" adlı şiir kitabına, Çin’de düzenlenen İpek Yolu Uluslararası Şiir ve Sanat Festivali’nde, İpek Yolu Uluslararası Şiir Ödülü verildi.

Bu özel ödülü, Haluk Şahin adına,  geçen yaz Homeros Okuması için adaya gelen, kendisini öncesinde İstanbul'da karşıladığım ünlü Çinli şair Cao Shui aldı.

Bunu kutlamak için Cumartesi günü Arnavutköy Sanat Galerisi'ndeki davette bir araya geldik.

Haluk Şahin, yazdığı şiir kitabı ile ülkemizin ve Bozcaada'nın ismini bir kez daha kültür ve edebiyat alanında duyurmayı başardı.

Sevgili Adadaşım, Haluk Şahin’i, birlikte paylaştıkları yaşamlarında örnek alınması gereken desteğiyle hep yanında olan Belgin Şahin’i ve kitabın üç dilde yayınlanmasını sağlayan değerli çevirmenleri özellikle Ayşe Şahin'i içtenlikle kutluyorum.

Bozcaada, tarih boyunca gezginlerin, seyyahların, ünlülerin yaşam alanı, uğrak yeri oldu. Günümüzün ünlüleri için de durum hâlâ aynı. Hatta onlar, birçok adalıdan daha çok adalı!

Ceylan’ımız var mesela... Ceylan Ertem, her geldiğinde “Adama kavuştum” der. Her zaman haksızlıkların karşısında, kadın dayanışmasının, temel hak ve özgürlüklerin yanında olmuştur.

Sesiyle, müziğiyle, insan ilişkilerini ve adını duyunca bile içinin cız ettiği Bozcaada'da yaşamayı seven bir sanatçımız.

Feridun Ağabeyimiz var. Feridun Düzağaç, adanın her sorununa duyarlı yaklaşımlar gösteren, bizlerle iç içe yaşayan değerli bir adalımız.

Soyadı gibi şeker, başarılı bir sinema yönetmeni arkadaşımız var; Murat Şeker. Adayı ilgilendiren her sosyal konuda onu meydanda görebilirsiniz. Konuşur, fikirlerini söyler. Yine son filmi ile adanın görsel tanıtımına yeni bir tat kattı.

Ata’mız var, Ata Demirer. Ailece adada yaşayan, adayı önemseyen, doğal güzelliklerinin korunması için mücadele eden sevgili sanatçı dostumuz.

Yaz-kış demeden adamıza gelen birçok ünlü isim, gazeteci, yazar, sanatçı… Bozcaada, büyük bir “Sanat Destinasyonu”’dur. Bu kadar ünlü, sanatçı ve sanatın iç içe geçerek canlandığı bu yerde sanata daha fazla önem veren birde yönetim anlayışına ihtiyacımız var.

Önümüzdeki yerel seçimlerin sonucunda seçilecek Belediye başkanımızdan, özellikle adamıza yakışır bir kültür ve sanat merkezi yapmasını rica ediyorum. Adanın tarihsel izlerinin sürüldüğü kent heykellerinin yer almasını, adayı süslemesini diliyorum. Homeros heykelinin de adı hepimizin dilinde olan can dostumuz Pakize’nin de…

Bozcaada'da sanat sadece film, edebiyat ve heykelden ibaret değil. Toprağı işlemek de bir sanattır. Toprağı işlemeyi vazife bilen, sanat haline getiren adalılarımız da var. Bozcaada'nın verimli topraklarından sadece bağcılıkla değil; daha çok, daha çeşitli yollardan yararlanılması için büyük emek verenler de var.

Yeni bir üzüm çeşitliliği için ortak çalışma yapan Mehmet Talay ve Naci Erdoğan gibi...

Özellikle son yıllarda Arbequina zeytin yetiştiriciliği elde edilen ürünün zeytinyağına dönüştürülmesiyle Bozcaada her geçen yıl zeytincilikte de aşama kaydediyor.

Adada hayvancılığın daha yaygınlaşması için çaba sarf edenler de var. Reşit Soley, Naci Erdoğan gibi…

Kısaca Bozcaada'da un var, şeker var, yağ var… Sıra, seçilecek belediye başkanı ile helvayı karmaya geldi.

YORUMLAR
1 Yorum

mustafa tamyürek - 15-12-2023 15:03

Öncelikle Haluk Şahin hocamı bu başarısından dolayı gönülden kutluyorum.rnİsmi geçen kişilerin katkıları tartışılmaz. Hepsi kendi işlerinde özel insanlar. rnBir şeyleri yapmak için biraz inanç ve inat gerekli. Bunu Haluk hocam inatla ve inançla yapıyor.rnBozcaadan vazgeçmemek de bunu gerektirir.rnBu gerekçeyle yapılan iki etkinliği de hatırlamak ve hakkını vermek isterim BİFED ve MENDİREKrnYazınız için tekrar teşekkür ederim.rnsevgiler



YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI