BozcaadaHABER - Mobil


Sanatın ilham veren gücü

Tarih: 14-07-2023 22:15
1801 Okunma

Çevre, iklim, su, kıtlık, eşitlik, erişilebilirlik üzerine çözümler aradığımız bu zamanlarda, yaşadığımız evrenin ve sanatların sürdürülebilir olması üzerine çokça çaba sarf etmeliyiz. 

Bu dönemde savaşacak çok konumuz olsa da sanatın desteklenmesi, yeni oluşumlarla sanatta sürdürülebilirlik sağlanmaya çalışılması, diğer sorunların çözümü için de sanatsal bakış, farkındalık ve sahiplenme yaratacaktır.

Konya Hüyük'e bağlı Çavuş kasabasında, 
Anadolu medeniyetlerine ‘teşekkür’ mahiyetinde kurulan "Sonsuz Şükran Köyü"nde heykelden resme, müzikten edebiyata sanatın her türüne rastlamak mümkün.

Sonsuz Şükran Organizasyonu, insanların bu köye geliş felsefesini şu sözlerle açıklanmış:

"Türkiye'den ve dünyadan kültür-sanat insanları,
Anadolu'nun derin kültürüne sığınmaya geliyor.

Sanatın, müziğin, şiirin, mimarinin derin ve zengin tarihine geliyor.

Üreten, yaratan bin yıllık maceramızın ve binlerce yıllık uygarlıkların diyarı Anadolu'ya sonsuz şükrana geliyor."

Sanatın, yaşamı etkileyen faktörler üzerindeki onarıcı, iyileştirici, ilham ve huzur veren gücünü tarih ve coğrafya ile bütünleştiren bir etkinliğe Bozcaada olarak biz de sahibiz.

Çanakkale'de mitolojik dokuların en iyi hissedilebileceği yerlerden biri olan Bozcaada'da yıllardır, edebiyatın başlangıcı gözüyle bakılan en büyük ve en ünlü ozanlardan Homeros'un İlyada ve Odisea destanları başta olmak üzere çeşitli edebi eserleri, gündoğumunun mistik havasında katılımcılarla paylaşılıyor. 

Gazeteci, yazar, Prof.Dr. Haluk Şahin önderliğinde düzenlenen ve gelenek haline gelen "Ozanın Günü ve Homeros Okumaları" etkinliğinin bu yıl 22.'si düzenleniyor.

Adanın hem yurt içinde hem dışında, sadece turizm değil edebiyat alanında da bu tür etkinliklerle adının duyurulması çok önemli ve memnuniyet verici. 

Bozcaada’nın sadece turizme kurban edilmemesi için sanatın, kültür ve coğrafya ile bütünleştiği bu ve benzeri etkinliklere destek vererip sahip çıkmalıyız. 

Batı edebiyatının ilk büyük eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı, İzmir doğumlu Homeros’un Bozcaada’dan Troya’yı selamlayan bir de heykeli olsa, hem edebiyat severleri sevindirir hem de adamıza ayı bir değer katar.

5-6 Ağustos 2023 Cumartesi-Pazar günlerinde, yine birçok ünlü şair, yazar ve sanatçının bir araya geleceği Salhane’deki etkinliği kaçırmayın.

Edebiyat severlere şimdiden keyifli 'okumalar ve dinlemeler' diliyorum.

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI