BozcaadaHABER - Mobil


Bir olalım Güç Olalım,

Tarih: 21-05-2016 18:04
5316 Okunma

Eigg adası yüzde yüz sürdürülebilir enerjiyle dünyada kendine yer açan İskoçya'nın kuzeybatı kıyısında bulunan adalardan biri.

 

Adanın sahip olduğu doğal özellikler sayesinde rüzgar ve Güneş'ten elde edilen enerji  aydınlatma ve ısıtma sorunlarına çözüm imkanı verdi. Kendi ürettikleri enerjiyle yetinen Eigg Adası sakinleri güneş ve rüzgar bolluğundan en yüksek seviyede faydalanmak için çeşitli stratejiler geliştirmişler.Ada sakinleri bir araya gelerek bir kooperatif kurmuşlar .Eigg adasıyla Bozcaada'yı karşılaştırdığımızda ise rüzgar her iki adada aynı ,Güneş Bozcaada da daha verimli.

Üst paragrafı okuduğunuzda biz adamız için bunu başarabilir miyiz sorusunu kendi kendinize sorduğunuza eminim...

 

Enerji kooperatifiyle bu mümkün.

Şöyle ki,ayrı ayrı tesisler kurmak yerine bir tane daha büyük tesis 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu'na göre en az 7 gerçek ve/veya tüzel kişi ortak tarafından ana sözleşmenin imzalanması ile kurulabilecek iken, kuruluş işlemlerinin ardından "Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği" ve tebliği çerçevesinde faaliyette bulunabilecekler. yani ön lisans almadan, şirket kurmadan dernek ya da kooperatifler kanalıyla enerji üretmek 5 MW kadar artık mümkün.

Mevzuata göre, belediyeler de artık bu yenilenebilir enerji kooperatiflerine ortak olabilir ya da onları destekleyebilir.Mart 2016'dan önce enerji kooperatifleri için ortak sayaç veya ortak ikamet gerekirken, yeni yönetmelikte bu zorunluluk da ortadan kalkmış durumda. Ve üretilen elektriğin sisteme satılması da mümkün.

Dünyadaki örneklere baktığımızda Almanya'da 1000 e yakın Enerji kooperatifi var iken Danimarka'da 150 binden fazla aile, rüzgar kooperatiflerinin ortağı. 2000’den fazla rüzgar kooperatifinin bulunduğu ülkenin enerjiyle ilgili yasalarıyla, bu projelerin en az yüzde 20’sinin yerel halka ait olması şartı getirilmiş. 

 

Geçtiğimiz günlerde Troya Çevre Derneği ,Yenilenebilir Enerji Kooperatiflerinin kurulabilmesi, yerelde temiz enerji kaynaklarından elektrik üretilebilmesi ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için uluslararası bir konferans düzenledi.

Gerek yerel katılımcı gerekse uluslararası katılımcı sayısıyla oldukça dikkat çekici ve faydalı olduğunu düşünüyorum.Hatta Dernek başkanı Oral Kaya beyden bu konuda bir talep olduğunda Bozcaada'da bir sunum yapacaklarına dair söz aldım.

 

Adamızda böyle bir kooperatifin kurulmasıyla insanlarımız kendi elektriğini kendisi üretecek, hatta fazlasını da satarak gelir elde edebilecektir.Belki de bu oluşum sayesinde kışın ısınma problemini de çözen bir ada olursak anakaraya göçü de bir nebze engellemiş oluruz.

Gelin bir olalım güç olalım.

 

 

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI