BozcaadaHABER - Mobil


Dur Yolcu!

Tarih: 18-10-2014 11:35
12254 Okunma

Çağımız, eskiye göre iletişimin en hızlı olduğu bir dönemi yaşamaktadır. Yeni ve çok hızlı biçimde gelişen elektronik haberleşme kanallarıyla, insanlar arasında daha çabuklukla, daha çok bilgi alışverişi yapabilmektedir. Bu çok iyi bir şeydir.

Eskiden yaşamımızda olmayan internet ortamı, şimdilerde bilgileri çoklu seçenekler ile hızlı biçimde insanlara ulaştırmaktadır. Ancak insanlarımız araştırmadan bu hazır bilgilere itibar ettiklerinde, bu kez yanlış bilgilerin yaygınlaştırılma gerçeği ile karşı karşıya kalmaktadır.

İnternet ortamında hızlılık olmasına rağmen sunulan bilginin doğru olup olmadığı anlaşılabilir değildir. Doğru bilginin yaygınlaştırılması noktasında sıkıntılar oldukça fazla olduğundan iletişimin içeriği de kirli, yanlış bilgilerden oluşmaktadır.

Bozcaada’nın bağlı olduğu Çanakkale ilimizin dağına nakşedilmiş, çok yaygın bir yanlış bilgiyi bu yazı içinde anlatmaya çalışacağım.

Geçtiğimiz ay içinde 1915 Çanakkale Zaferi kutlandı. Bu vesileyle internette gezinirken, Kilitbahir ile Eceabat arasındaki Çanakkale boğazına bakan tepenin üzerinde, dev bir Mehmetçik resminin yanında yazan dizelere hemen hemen her yazıda yer verilmişti. Bu dizelerin Çanakkale Savaşı ile ilgili olduğu yazılıyordu. Burada takıldım kaldım.

***

Çanakkale Boğazı’ndan geçen herkesin gördüğü dizeler şöyledir:

“Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın

Bu toprak bir devrin battığı yerdir.”

Şiirin Çanakkale Savaşı ile hiçbir ilgisi yoktur. İnternetteki konu ile ilgili tüm yazılarda bu şiirin Çanakkale Savaşı için yazıldığı belirtilmektedir. Bir tarihi yanlışlık ısrarla sürdürülmektedir. Gelecek kuşaklara böyle devredilirse, “Büyük Diriliş” savaşının da içi boşaltılacaktır korkusunu taşımaktayım.

Efsaneler yaratılarak gerçeklerin içinin boşaltılması, gelecek kuşakların öz olanı kavramalarını da zorlaştıracaktır. Bu nedenle bir sonraki yazımda Çanakkale Savaşı’nın, gelecek kuşaklara ulaştırılması gereken abidelerinin nasıl ve kimler tarafından yağmalandığını, yok edildiğini konu etmek düşüncesindeyim.

Dur Yolcu şiiri, 1902 doğumlu Necmettin Halil Onan tarafından, Büyük Zafer (30 Ağustos 1922) için yazılmıştır. Şiirin tamamı okununca zaten konu anlaşılıyor. Şiirin devamında; Anadolu’da büyük zelzelenin koptuğu, İstiklal Savaşı verildiği, son vatan parçasının ele geçtiği, harbin sonunda hürriyet zevkinin tadıldığı anlatılmaktadır.

Şiirin tamamı şöyledir:

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir!
************
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,
Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda
İstiklal uğrunda, namus yolunda,
Can veren Mehmed’in yattığı yerdir!
************
Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğduğu sele,
Mübarek kanını kattığı yerdir!
************
Düşün ki haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin,
Bir harbin sonunda bütün milletin,
Hürriyet zevkini tattığı yerdir!
************
Necmettin Halil Onan

***

Bu yazının ve resmin Çanakkale’nin tepesine işlenmesi için 40. Piyade Alayı Bölük komutanlarından üsteğmen Turap Şekip Pınar, yedek subay Seyran Çebi’ye görev verir. Yamaca yedek subay Seyran Çebi tarafından işlenir. (İsmail Bilgin, Çanakkale Destanı, s.178-179)

Çanakkale dağına, o muhteşem zaferi simgeleyecek bir şiir işlenecek ise, Mehmet Akif Ersoy’un destansı “Çanakkale Şehitleri” şiiri işlenmelidir düşüncesindeyim.

YORUMLAR
1 Yorum

Rıfat Topaloğlu - 13-05-2015 11:06

Duyarlılığınızdan dolayı sizi kutluyorum Sayın Ahmet Şişman Beyefendi.Saygılarımla.Rıfat Topaloğlu.



YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI