BozcaadaHABER - Mobil


Salhane İhalesi

Tarih: 27-04-2015 21:53
5862 Okunma

Bozcaada’nın kuzey kısmında yer alan ve eskiden hayvan kesim yeri olan, yıllardır boş olarak bekleyen, metruk sarı boyalı mekân, bugün açık arttırma yoluyla ihale edildi. Dokuz kişinin katıldığı ihaleyi, Çanakkale’den Globaol Kale İnşaat Anonim Şirketi adıyla İlbey Berkin Karaca kazanmış. Gerek ilgili kişiye, gerek de belediyeye ve hizmet kısmı cihetiyle de halkımıza hayırlı olsun. 

İhale bedeli aylık 40.200 TL. Yanlışlık yok. Evet, aylık 40.200TL. Vergisi hariç yıllık; 482 400TL… Bu rakam Bozcaada koşullarında çok yüksek bir meblağdır. Belediye için ise iyi bir gelirdir. 

Bozcaada turizmi ve Bozcaada’da hareketli yaşam süresi Haziran ortası ile Eylül ortası arasındadır. Yani ortalama üç ay oldukça hareketlidir. Eylül ayından sonra hem mevsim itibarı hem de okulların açılması gibi ve bazı benzer nedenlerle turizm hareketleri düşmeye başlar. Kasım gibi adalıların bir kısmı da çeşitli sebeplerle Çanakkale’ye ve diğer anakara yerleşimlerine gider. Adanın Ocak Şubat aylarında çoğu zaman anakara ile ulaşımı bile kesilir.  Bu gerçeklik göz önüne alındığında ilgili mekânın yıllık, vergi dışı gideri ortalama üç aylık bir çalışma için verilmiş gibidir. Yani kira bedelinin bu üç ayın her birine binecek ağırlığı ortalama 180.000 TL civarındadır. Vergiler, işletme ve arızi giderleri hiç hesaba katmadan…

Bu mekânın kapsadığı alan ortadadır. Bu alanı eğer denize doğru uzatmazsanız;  insanları orada 24 saat konuk etseniz bile gelecek kitle sayısı da üç aşağı beş yukarı bellidir. Hangi fiyatlar ile ne kadar bir ürün pazarlaması ve ne kadar konuk ağırlanarak bu paralar kazanılabilir?  İhaleyi kazanan ilgili kişi ve kuruluş bu parayı ticaret yaşamından kazanmıştır. İhaleyi kazanan kişinin ilgili şirketlerine bakarak tahmin ettiğim ve ticaretten kazandığını düşündüğüm için mutlaka bir yol yordam biliyordur diyebiliyorum. 

Yukarıda ifade ettiğim kısım, ihalenin kabaca görünen ticaret boyutuna işaret idi. Ancak bu işin taraflarından birisi Bozcaada belediyesi olduğu için bu yazı kaleme alındı. Eğer Bozcaada belediyesi taraflardan biri olmasa idi bu yazı yazılmazdı. Bizi de ilgilendirmez bir sıradan ticari faaliyet olarak kalırdı.

Bozcada anakara kısmına nazaran daha az kirlendiği, daha doğal, daha bakir kaldığı için popülerdir. Bu “az bozulmuşluk” şimdilik ana karakteridir. Bozcaada’yı güvenli biliyorlar. Geceleri saat 2-3 civarında genç kızlar, delikanlılar, kulaklılarında melodiler ile bağlar arasında korkusuzca keyifle dolaşıyor. İnsanlar akın akın bunun için geliyor. Ne yazık ki her akında kirlenmişlik etkisi de beraberinde geliyor…  Bozcaada aslında şimdiye kadar iyi direndi. Bu direnmeye hem Bozcaada halkı, hem Bozcaada geçmiş yerel yönetimleri yardımcı oldu. Bozcaada İnsanların kaybolduğu kimliksiz bir Bodrum olabilirdi. Lüks jipler, kara gözlüklü beyler burada da cirit atabilirdi. Geçmişte bu olmadı. Gelecekte de olmaması gerekir düşüncesini ve sıcaklığını taşıyorum. Ancak bundan sonrasındaki Bozcaada için bir kimlik gereklidir diye de düşünüyorum.

Evet, Bozcaada geçmişte çok göçler almış bir yerdir. Bu göçler ile çok kültürler burada iz bırakmış geçmiş gitmişler. Şimdilerde kimliksiz bir Bozcaada var ortada. Bozcaada ne bir üzüm, ne bir şarap, ne bir balıkçılık, ne bir tarih, ne de başkaca kimliği ile öne çıkamıyor. Bir kültür ve sanat adası olabilir. En uygunu da kanımca budur. Duvarlarında “Ali Ayşe’yi seviyor” yazılarını bile silemeyen, boş duvarlara bu toprakların destanlarını, şiirlerini nakşedemeyen belediye yönetimi sınıfta kalmıştır. Bu gidişle getirim, kâr ve ticaret işin içine girerse asla kültür adası da olamayacaktır.

Bu Salhane ihalesi bu açıdan bakıldığında ne yazık ki talihsizliktir. Belediyenin bir kültür boyutunda çok önemli olabilecek bir mekânını paraya, ama oldukça da yüksek kısmına tercih etmiştir.

Bu ihale sonucu kanımca Bozcaada’nın kendi ayağına sıktığı bir kurşundur…

YORUMLAR
2 Yorum

Tolga - 04-05-2015 02:29

Sürekli bir ön yargı barındırmanın amacı nedir? Neden ada gençlerinin sürekli dışlanacağı kanısına kapılıp daha mekan faaliyete geçmeden ada gençlerini mekana karşı ön yargılı hale getiriyorsunuz? Edebi ve adabıyla eğlenen her insan her mekanda yer bulur. İhale sonucu bu rakamlara çıkabilen insanlar bundan önceki ticaret hayatında başarılar elde etmiş gerekli plan ve hassasiyeti sağlayabilmiş insanlardır. Gerekli güvenlik tedbirlerini alabilecek ve ada gençleri ile ilgili güzel ilişkiler kurabilecek bir mekan olacağını düşünüyorum.



cem - 28-04-2015 11:37

size katılıyorum salhane güzel bir kültür evi olabilirdi ama ne yazıkki para işin içine girince ve tabiki de sıcacık bir para belediyenin iştahı kabardı. bakın görün orada eskisi gibi ne kavgalar ne yaralanmalar olacak hatta öyle zaman gelecek ki ada gençleri oraya giremez bile olacak bu aşikar net ve kesin bir şeydir. siz ne kadar söz alsanızda o işletmeci en fazla 1 (bir) yıl sonra ada gençlerini oraya sokmayacak buda 2+2=4 eder dercesinde olacaktır. birde şu var eskiden emniyet oraya olumsuz rapor veriyordu güvenlik açısından şimdi emniyetin görüşü alındımı acaba yada onlar ne karar verecekler belediyenin yaptığına sessizmi kalacaklar.ve şimdiden öngörülen ve olacak olan kavgaların ve yaralanacak olan gençlerimizden onlarında en az belediye kadar sorumlu olduklarının farkına varacaklarmı bilmiyorum.



YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI