BozcaadaHABER - Mobil


Forum ve işletme arasında sıkışmak

Tarih: 09-08-2017 15:36
4076 Okunma

Bozcaada Haber’i kurduğumuz 3,5 yıldan beri bitmeyen bir sağa sola çekiştirme isteği var insanlarda. Ağırlıklı olarak parti mensupları olmak üzere, her kesimden. Belediye’nin iyi yaptığı bir haber olduğunda iktidar partisine mensup okuyuculardan veya adalılardan, belediyeye (aslında ana muhalefet partisine) ucu dokunan bir haber yaptığımızda da o kanata mensup takipçilerden ve adalılardan sürekli salvolar geliyor. Gerek sosyal medyada, gerekse yüzyüze karşılaştığımızda aktarılan bu bizce içi boş eleştirileri pek umursamıyoruz. İçi boş diyoruz, gerçekten de içi boş. Sitede arama kutusuna yazın bakın, tarafımızı bulmaya çalışırken kafanızın nasıl da karışacağını tahmin bile edemeyeceksiniz. 

* * *

Son dönemde hazırladığımız “Bozcaada Turizmi Nereye Gidiyor” başlıklı özel haber bizler için çok değerli. “Bizler” diyoruz. Yani yerel yöneticiler, işletmeciler, esnaf ve halk. Bu özel dosyada işletmecilerin geçmişe dönük notları, turizme dair söyleyecekleri durumun analizi, tespiti ve çözümü için belki de büyük bir ışık olacak. Taşın altına elini sokan biz olduğumuz için de her işletmeci ve turist haberi sonrasında (açık yazılan yorumları saymıyoruz) Whatsapp’tan ve Facebook’tan mesajlar, telefonla aramalar, türlü şikayetler almadık desek yalan olur. Kusura bakmayın ama açık iletişimden yanaysanız buyrun sosyal medyadaki haberlerin altına bizlere yazdığınız, söylediğiniz, gıybete varan mesajlarınızı aktarın, herkes tartışsın ve doğru yol bulunsun. Biz cesaretle bu haberleri yaparken, siz de cesaretle yorumlarınızı özelden değil bizzat genelden yapıverin.

Bizim elimizden bu geliyor ve aktarıyoruz.  Bu özel dosyaya dair haberler ortalama 3.500-4.000 defa okundu. Yerel yöneticiler muhtemeldir ki bu haberlere istinaden notları aldılar. Turizm İşletmecileri Derneği eminiz ki aktarılan çözüm önerilerinden bir sonuç çıkartacak. Sezon sonu belki de bu doğrultuda önlemler tartışılacak, gerekirse takke öne koyulacak. Ayrıca, Bozcaada turizmi nereye gidiyor, sorusu Bozcaada'nın da nereye gittiğinin sorusudur. Bozcaada'da turizm nereye gidiyorsa Bozcaada'da ona göre yol alıyor. Maalesef bu gerçeği de saklayamayız.

* * *

Bizi üzen bir gelişme yaşandı geçen haftalarda. Yazmasak olmazdı, içimizde kalırdı. Konu, Pavli Ormanı’nda yapılması planlanan ve festivalden kısa süre önce yeri değiştirilen Caz Festivali ile ilgili.

Bilmeyenler için süreci kısaca aktaralım: Bozcaada’daki Pavli Ormanı’nda yaklaşık iki sene evvel yasal süreci tamamlayan bir işletme inşaata başladı. Bizler de işletmenin yasal izinleri olup olmadığını dönemin kaymakamından, bir önceki belediye başkanından ve mevcut belediye başkanından teyit ettikten sonra haberini yaptık. Aradan geçen iki sene içerisinde Pavli Ormanı’nda bir taş bina yapıldı. Hizmet vermeye başladı. Ardından da bir caz festivali yapılacağı açıklandı. 

Bunun üzerine de Bozcaada Forum’dan arkadaşlarımız (ki bizler de toplantılarına katılmaktayız, adadaki herkes gibi forumun doğal üyesiyiz) duruma itiraz ettiler ve ormanda festival yapmanın sakıncalarını anlatan bir metin hazırlayarak sitemiz ve sosyal medya aracılığıyla bunu duyurdular. Bu metne karşı işletme de karşı bir cevap hazırladı ve yine basın bildirisi olarak bizlere ulaştırdı. Haber etiği açısından bunu da okuyucularımızla paylaştık. 

Festivalden önce yapılan bir forum toplantısına işletme yetkilileri de geldi. Biz de toplantıdaydık. Bu toplantıda biz bir taraftan olmak yerine, demokratik olarak fikrimizi beyan etmek üzere oradaydık. Tıpkı tüm toplantılara katılma gayemiz olduğu gibi. Aynı şekilde öncesinde Halk Eğitim Merkezi salonunda yapılan turizm toplantısında da bu konudaki fikrimizi beyan etmiştik. Fakat bireysel olarak fikirlerimizi belirtirken bazı arkadaşlarımız tarafından “işletmenin yanında yer aldığımız” ifade edilerek suçlandık (Bu tip yaftalamalarla ilgili ilk paragrafta gerekli açıklamayı yapmıştık. Ama bu ifadeler yan yana birçok çevre mücadelesi verdiğimiz dostlarımızın bazılarından gelince etkisi de çok daha farklı oldu).  

Daha sonra araya girenler oldu, festivalin yeri değişti ve festival Pavli Ormanı’ndan Ayazma Manastır’ına alındı. Bu yer değişikliği açıklandıktan sonra da bu sefer işletme yetkililerinden biri tarafından, kendilerine bir baskı oluşturulduğunu, bu baskıyı oluşturanların arka planında da bizim (Bozcaada Haber’in) olduğumuzu, festivale hiç destek vermediğimizi ve burada açıklamayı uygun bulmayacağımız başka ifadelerle ağır bir şekilde suçlandık. “Yaranmak” gibi bir durum haşa umurumuzda değildi ama durumu anlatmak açısından söylemek gerekirse; “Kimseye yaranamamıştık”!

Sonra düşündük. Bu olayda iki taraf vardı. 3-4 gün önce bir taraf, 3-4 gün sonra da diğer taraf bizi suçluyordu. İkisi de “karşı tarafın yanında yer almak, çıkarlarını korumak” imalarıyla bu suçlamaları yapıyordu. Tıpkı ilk paragrafta anlattığımız iktidar-muhalefet partilerine mensup kişilerin yaptığı gibi. Buna da takılmadık, çünkü 3,5 senede bu tip şeylere alıştık. Fakat bu son durum sonunda “kırıldık” ve bu arkadaşlarımızla “kişisel ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmeye” karar verdik. 

Nihayetinde festival yapıldı. Festivali düzenleyen işletme yetkililerinden biri tarafından çok ağır eleştiriler alsak da, işimiz olan haber üretmek için her gün alana uğramaya gayret ettik. Elimizden geldiğince festivale dair haberleri de sitemize taşıdık.

Son tahlilde, biz adanın yerel basını olarak yapmamız gerekeni yaptık; ne fazla, ne de eksik. Bunu yaparken de samimiyetle, her ortamda fikirlerimizi dile getirdik, bundan sonra da getirmeye çalışacağız. Tüm arkadaşlarımızdan, bizi yaftalamaya çalışanlardan ve bizi tanısa bile yine de kolayı seçip bu yola başvuranlardan da aynı samimiyeti bekleyerek...

 

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI