BozcaadaHABER - Mobil


Üniversite

Tarih: 30-01-2015 17:51
5496 Okunma

Bir şeyi istemek onun için yeterli olduğu anlamına gelmez. Bozcaada’da Üniversite’nin gelmesi isteniyor. Peki Bozcaada bir Üniversite için yani Kampüs, öğrenci ve akademik kadronun barınması, sosyal yaşam, akademik ihtiyaçların karşılanması, sürdürülebilir eğitim için hazır mı? Bu konuyu daha iyi anlayabilmek için tek tek madde madde almakta yarar var.

Kampüs: Tek bir bölümün olduğu maksimum 50 öğrencinin olacağı bir durumda kampüs ortamının yaratılması imkansız. Gelen öğrenciler liselerinden hatta gittikleri dershanelerden daha küçük bir binada üniversite eğitimi görecekler. Kampüs yaşamının olmadığı Üniversite öğrenciye ve akademik personele birçok açıdan yetersiz kalacaktır. Eski cezaevinin kampüs ortamına dönüştürülmesi bu soruna çözüm olarak görülse de bunun gerçekleşmesi için cezaevinin tamamen yıkılıp yerine gerçekten kampüs olacak bir yerleşke yapılması gerekmektedir. Bu durum maliyetli ve uzun zaman diliminde olacak bir projedir. Tabi yapılacak yerleşkenin ada mimarisine uyup uymayacağıda sorun yaratacaktır. Malum 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu yerleşkesinin birbiri ile hiçbir uyumu olmayan binalarının düzensiz bir şekilde projelendirildiği gibi. Bilen bilir dönemin Çanakkale Milli Eğitim Müdürü olan dedem Selçuk Tunabay, Bozcaada’ya ilkokul ve lise yaptırılmasında büyük emeği vardır. İlkokul yapılırken kalenin mimarisine ters düşmemesi için taş bina olarak projelendirilmiştir. Böyle bir düşüncenin Bozcaada’ya yakışır bir kampüs yapımında olup olmayacağı büyük soru işaretidir.

Barınma: Belkide en önemli sorunlardan birisi de barınma sorunu. Bu sorun yaklaşık 1000 tl’den 5 ay için evini kiralayanlar için sorun değil. Türkiye’nin birçok yerinden kısıtlı bütçeyle ama büyük beklentilerle gelen öğrenci ve akademik personel için barınma çok büyük sorun. Öncelikle kiraların çok yüksek olması ve kiralanan yerlerin belirli bir zaman dilimi yani yazın pansiyonculuk yapılana kadar olması. Bu duruma çözüm yurt olarak görülebilir. Yukarıda kampüs maddesinde değindiğim gibi 50 yada daha fazla kişinin barınacağı bir yurt yapımında ise yine projelendirme, maliyet ve zaman çok önemlidir.

Sosyal Yaşam: Üniversitelerin bir öğrenciye sağladığı en önemli şeylerden bir tanesi de sosyal yaşamdır. Sosyal yaşam dediğimizde tiyatro,konser,sinema bunun dışında öğrencilerin  spor aktivitelerini yapabileceği alanlar, arkadaşları ile gidebilecekleri kafe tarzı işletmelerden bahsedebiliriz. Eğitim dönemini düşündüğümüzde Bozcaada bu imkanları öğrencilere sunabilecek mi? Şu anki durumda öğrenciler Kahvehane ve Meyhane arasında sıkışıp kalacaklardır. Bu durum da hiçbir öğrencinin lehine değildir.

Akademik ve teknik ihtiyaçlar: Kampüs ortamının sınırlılığı beraberinde öğrencilere sunulacak derslerinde yardımcı teknik ekipmanlarında sınırlılığını getirecektir. Öğrencilere sunulacak eğitimin kalitesi yüksek olmadıkça kurulması planlanan bölümlere başvuru ve ilgi düşük olacaktır.

Sürdürülebilir Eğitim: Bozcaada Üniversite deneyimini daha önce yaşadı ve başarılı olduğu söylenemez. Sürdürülebilir eğitim için planlı programlı bir hareket planı yapılması zorunludur. Plansız ve programsız Turizm ile Bozcaada’nın hangi konuma getirildiği açık ve net bir biçimde ortadadır. Yukarıda yazdığım hususlar benim tespitlerim bu tespitler çoğaltıladabilir. Bu hususlar çözülemeyecek sorunlar değil. Yeter ki samimi olup bu konu için gayret gösterip planlı ve programlı hep birlikte çalışalım.

Üniversite’yi sadece istemekle kalmayalım Üniversite için hazır olalım. İlkokul , lise çağına gelmiş çocuklarımızı bile okutmak için Bozcaada’yı değil Çanakkale’yi seçiyorsak önce samimi olalım. Üniversite için hazır olmayan Bozcaada’ya büyük emek,beklenti ve kısıtlı bütçe ile gelen öğrencileri Türkiye’nin birçok yerinden getirmek doğru mu? Dürüst olun kendi çocuğunuzu Üniversite okumak için Bozcaada’ya gönderirmisiniz?

Madem Üniversite için fikir birliği var. O zaman Bozcaada’nın kendini hazırlaması için birlikte çok çalışması lazım. Unutmayalım Öğrenci potansiyel müşteri değildir.

 

YORUMLAR
6 Yorum

suskun - 31-01-2015 18:07

Bozcaada haber takipçisiyim fırat ın yazdığı yazıları en iyisi bu yorumları da takip ediyorum kışın adada durmuyorsun kışın adada Elif ÇAPAR Mustafa dermanlı ahmet mehmet yok biz varız 3 gün gemi yok bu hayatı biz yaşıyoruz onlar değil adada üniversiteye gerek yok çünkü gümrük gelecek ADA hepsini taşıyamaz alt yapı yok saygılar



Selim - 31-01-2015 11:54

Sevgili fırat kardeşim kesînlîkle katılıyorum...seni BELEDİYE BAŞKANI olarak görmek isteriz...



Doğrucu Davut - 31-01-2015 06:29

Doğru söze ne denir.



Dingindil - 31-01-2015 00:09

Yazın turistler için kışın üniversite öğrencileri için çözümler ararken şu mevsimde adada yaşayan insanların da en az üniversite öğrencileri kadar o sıralanmış sosyal yaşantıya ihtiyaçları olduğunu unutmamak gerekir.Bahsi geçen o kiraları 12 ay ödeyen insanların da var olduğunu unutmamak gerekir. Sorun tespiti yaparken hedef kitle olarak dışarıdan gelen insanları baz alırsanız ada esnafınında bunu paraya çevirme gayretini eleştiremezsiniz. Siz ilk önce ada halkını sosyal ve ekonomik olarak 12 aylık bir rutine sokacaksınız biz sonra öğrenci kardeşlerimizi ''potansiyel müşteri'' olarak görmekten vazgeçebiliriz ki konaklama haricinde yediği tost, içtiği çayla ''müşteri'' olarak görüyorsa vay Bozcaada'nın haline.



nergis - 30-01-2015 18:42
Çok doğru söyledikleriniz. Katılıyorum. Bozcaada'da üniversite öğrencilerine uygun bir ortam yok. Çok çalışsak bile olamaz. Sorun birtek kampus, yurt değil. Sosyal olanaklar. Bırakın Bozcaada'yı ben çocuklarımın sıradan bir şehirde bile okumasını istemem. İsteyenlerin derdi, öğrenciler değil tabii ki, onlar para harcayacak 'müşteri' istiyorlar ne yazık ki.

Lodos firtinasi - 30-01-2015 18:40
Sen kışları çok duruyorsun adada da fikir bildirmissin bide.

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI