BozcaadaHABER - Mobil


Bozcaada’nın nüfus kaybı

Tarih: 03-04-2015 16:59
4490 Okunma

“Nüfusun kontrolsüz artışı bir problemdir. Azalması değil!” demişti yıllar önce bir yöneticimiz. Kamu yönetimi kitaplarına bakıldığında bu doğrudur. Ancak Bozcaada’nın o zaman içinde bulunduğu sorunu algılayabilme vizyonuna sahip olsaydı eğer bu kıymetli yöneticimiz; belki bugün yaşanan yalnızlaşan ve ıssızlaşan ada sorunu olmayacaktı. Olmadı… Adalıların kışın adayı terk etmelerine yıllarca kayıtsız kalındı ve bu günlere geldik. Bundan sonra ne yapılabilir ya da bir şey yapmak mümkün müdür?

Her şeyden evvel şunun kabul edilmesi gereklidir. Nüfusun kontrolsüz ve önlenemez bir biçimde kışın adayı terk ediyor olması bir sosyolojik problemdir. Her sorun gibi çözülmesi mümkündür. Nasıl?

·         Soruna neden olan unsurlar belirlenir.

·         Bu iyi bir bilimsel çalışmayla yapılır.

·         Belirlenen sorunların kimler tarafından nasıl çözüme kavuşturulacağı anlaşılır.

·         Kısa, orta ve uzun erimli projelerle soruna neden olan gerekçeler ortadan kaldırılır.

Unutulmamalıdır ki; birden bire ortaya çıkmamış olan sorunların çözümü de zaman alacaktır.

Benim kişisel gözlemlerimle ulaştığım sonuca göre adanın tersine göç sorununun en önemli nedenleri üç başlıkta yoğunlaşmaktadır:

·         Çocukların iyi bir eğitim almaları ile ilgili beklentiler: Gidenlerin önemli bir kısmı çocuklarının Çanakkale’de daha iyi eğitim alacaklarına inanmaktadırlar.

·         Kışın adada ekonomik bir etkinliğin olmaması: Bağcılıkla ilgili malum sorunlar, balıkçılığın eski bereketinden uzak olması ve benzeri olanaksızlıklar…

·         Adadaki konutların konforsuzluğu: İnsanların kaloriferli evlerde daha insani koşullarda yaşama arzuları…

Bu gerekçelerle ilgili kimse kınanamaz. Sonuçta insanların kişisel tercihleridir. Adanın tersine göçüne neden olan bu gerekçeyle başa çıkmak yöneticilerin görevidir. Bununla ilgili ne yapılabilir; kendimce önerilerimi sizlerle paylaşmak isterim…

·         Adada ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yararlanabilecekleri bir kültür ve etüt merkezi açılmalıdır. Öğrenci olmayan gençlere de hizmet verecek olan bu eğitim tesisi ile gençler ve öğrenciler hem akademik takviye alabilirler, hem de resim, müzik, heykel, seramik gibi güzelHeH sanatlar alanlarında kendilerini geliştirebilirler.

·         Ekonomik sorunların çözümü ekonomi nitelikli olur. Kışın insanların geçim kaynağı olabilecek bazı alanlarda çalışma alanları oluşturulmalıdır. Hayvancılık, el sanatları üretimi gibi sektörler yanında; yerel ürünlerin üretimine yönelik çok ortaklı bir şirket kurulup adalılar bu şirkete ortak edilebilir. Özellikle kışın yapılan üretim hem yurt içine, hem de yurt dışına pazarlanabilir. Beypazarı modeli bunun için çok güzel bir örnektir. Adada başlamış olan reçel üretiminden başlayarak yerel ürün yelpazesi genişletilip insanların kışın adada üretim yapmaları teşvik edilebilir.

·         İnşa edilecek rüzgâr enerji türbinleriyle adanın ısıtılması, elektrik enerjisiyle sağlanır. Böylece adadaki mekânlar daha kolay yaşam alanları haline getirilebilir. Bunun mümkün olduğuyla ilgili bilgileri, sektörün içinde bulunan sevgili dostum Ahmet Koçamış’tan öğrenmiştim. Hatta Ahmet Kocamış konuyla ilgili bir proje önerisini belediyeye de vermişti.

Bozcaada’nın göç ve kışın nüfus kaybetme sorunu, kuşkusuz bu kadar kolay anlatılabilecek basitlikte değildir. Bu sorun da her sosyal sorun gibi çok boyutludur. Ancak çözümü mümkündür. Yeter ki çözebilecek irade ve karalılık olsun.

Bu köşe yazısı daha önce Mendirek dergimizde yayınlanmıştır.

YORUMLAR
1 Yorum

Zuhal Koçdağ - 04-04-2015 13:32

Sevgili Muharrem kardeşimin görüşlerine tümüyle katılıyorum. Bir yıl önce Bşk. Hakan Yılmaz seçim propogandalarında bu konuyla ilgileneceğini ilan etmişti. Belki de bir çalışma başlatılmıştır ? Zuhal Koçdağ



YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI