BozcaadaHABER - Mobil


Belgesel Festivali’ne Dair Üç Öneri

Tarih: 21-10-2015 00:04
3484 Okunma

Bozcaada’da bu yıl ikincisi gerçekleşecek BIFED (Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali) Perşembe gününden Pazar gününe dek 60’a yakın belgesele, birçok yönetmene ve önemli isimlere ev sahipliği yapacak.

Program bugün (Salı) sabah saatlerinde açıklandı. Tüm gün belgesellerin ülkelerini, ödüllerini, uluslararası camiadaki yerlerini kendimce inceliyorum. İstanbul’dayken Filmekimi veyahut İstanbul Film Festivali için nasıl hazırlık yapıyorsam bu festivali de iple çekiyorum.

Yalnız organizasyon komitesine festivale dair üç ufak ve naçizane eleştirimi baştan yapmazsam kendimi kötü hissedeceğimi biliyorum.

1. Bu çapta uluslararası ve bütçeli bir organizasyon için kitapçık mutlaka gerekli. Önceden dağıtımı da şart.

Festival içerisinde 60’ı aşkın belgesel gösterimi yapılacak. Bunlardan 16 tanesi büyük ödül için yarışacak. Bu filmleri yakından tanımak için evet internet ve arama motorları önemli bir kaynak ama dokümantasyon anlamında, festival arşivi anlamında kitapçık, program, hatta ajanda bile bastırılabilirdi. Kişisel olarak koleksiyonluk değeri için bile önemsenecek bir konu olduğu görüşündeyim. Gösterim günü ne olur bilemiyorum ama bu dokümanların önceden takipçilerle buluşturulması doğru olurdu.

2. Programın bu kadar geç duyurulmasının bir açıklaması olmalı. Festivale iki gün kala açıklamak pek de doğru değil.

Festivalin başlamasına 48 saatten daha az bir süre kala program bize ulaştı. Bizim programı derleyip, internet sitemizden duyurmamızın ardından dolayısıyla adalıların ve festivali takip edeceklerin belgeselleri araştıracakları, plan yapacakları toplasanız 1,5 gün kalmıştı. Bu çok kısa bir süre inanın. Bu duyurunun çok daha önceden hazırlanıp, sunulması gerekirdi diye düşünüyorum.

3. Programa göre en az 4 belgesel birbiri ile çakışıyor. Bu sebeple de ödüle konu olan tüm belgeselleri izlemek olanıksız.

Bu madde beni en mutsuz eden kısım. Programa bakıldığında yukarıda da dediğim gibi festivalde yarışacak 16 belgesel dahil toplamda 60’ı aşkın yerli ve yabancı yapım 3 gün içerisinde gösterimde olacak. Bilmiyorum herkes benim gibi mi düşünüyor ama ödül için yarışacak filmlerin tamamını izlemek isterdim. Fakat hazırlanan programda bu mümkün değil.

Bunlar hangi belgeseller mi: Yönünü Değiştiren Nehir ile TURAB, Bu Topraklar Bizim ile Cibik, Günaydın Taranto ile Sunu ve Ben Halkım ile Sudaki Suretler. Bu belgeseller bize verilen programa göre birbiri ile çakışıyor.

Evet festivale bir gün kaldı. Birbirinden değerli yapımları izleyeceğimiz üç günlük bir maraton bizi bekliyor. Sonunda da büyük ödüle layık belgeselin seçimi elbette. Yukarıda belirttiğim önerilerim naçizane, belki bundan sonraki yıllar için ufak fikirler bütünü. Bu önerilerin baltalayıcı değil itici olması niyetiyle yazıldığını yeniden belirtip, festival için geri sayımın hızlandığını hatırlatmalıyım.

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI