BozcaadaHABER - Mobil


Bir dergi nasıl ayakta kalır?

Tarih: 29-01-2015 17:29
4291 Okunma

İlkokulun son sınıfındayken ne için olduğunu bilemiyorum ama sınıftan arkadaşımız Orçunların evindeydik. Annemler, Cem’in ve Tuğba’nın annesi ve başka arkadaşlar da vardı. Aslında o günü insan siluetleri ve rivayet olaylar halinde hatırlıyor gibiyim. Şahidim olmasa rüya bile sanabilirim ama şahidim var ki değil. Neyse laf nereye geldi. İşte biz o gün ilk dergimizi çıkarttık arkadaşlarla, sene 1992.

Aradan geçen yaklaşık 22-23 yılda bir şekilde ucundan bulaştığım, satmayan, gümleyen, nadide birer tarihsel not olarak bir köşeye ayrılmış veya hâlâ yayıma devam eden birçok dergiye emek verdim, vermeye de devam ediyorum. Bir derginin ayakta kalması için ne yapması gerektiğine dair naçizane düşüncelerim var. Bir derginin, ait olduğu ‘şey’e dair söyleyecek sözü olduğu müddetçe de ne denli güçlü olduğunu bilirim. Bizim dergimizin, yani Mendirek’in söyleyeceği sözünün olduğu ‘şey’ ise Bozcaada!

Mendirek bugün var, yarın ne olacağı ise sürecin nasıl gelişeceğine bağlı biraz da. Yani bir derginin nasıl ayakta kalabileceğine…

Bir derginin ayakta kalmasının yegâne olmazsa olmazları “para” ve “ekip”tir. Bozcaada Haber ile yaklaşık bir yıldır habercilik anlamında birçok ulusal basın haberi çıkartmak, her gün taze haber üretmek kolay iş değildi. Bu başarıldı ve halen üretmeye devam ediliyor. Kaldı ki ortada büyük reklamlar yokken!

Bozcaada esnafı, belediyesi, kaymakamlığı ve orada yaşayanları bu dergiye sahip çıkmak zorundadır. Bu dergi günün birinde çıkmaz ise Bozcaada Haber’le yola devam edilir ama basılı materyalin tadı da başkadır. Bu sebeple herhangi bir siyasi yönelime eğilimi olmayan bir dergiden bahsediyoruz. Gördüğünü çekinmeden yazan, eleştiriye açık ve bunu kucaklayan insanların sahipleneceği bir dergiden bahsediyoruz. Abone olmanız, dergiye bütçeniz nispetinde reklam vermeniz, en önemlisi çorbaya tuz atmanızın vakti bu vakittir.

Bu noktada “sponsor” ve “destekçi” kavramları konusunda da fikrimi belirtmeliyim. Siz, yani adanın esnafı, belediyesi, kaymakamlığı, işçileri, öğrencileri, çalışanları, orada ikamet eden İstanbulluları yapacağı parasal katkı ile –bu kısım bence tabii ki- bu dergiye sponsor olmuyorlar. Peki, ne oluyorlar: Destekçi! Çünkü bu iki kelime arasındaki temel fark; sponsor olan kişi veya kurum vereceği parasal değer karşılığında bir ayrıcalık, karşılık bekler. Destekçi ise gözü kapalı sunar parasal katkısını ve bir beklentisi, karşılık talebi yoktur.  

Yerelin desteği ve kucaklaması bu anlamda çok değerli. Yerelin destek vermediği bir yapının ayakta kalması ise maalesef çok zor.

Gelelim sona… Bozcaada’dan çok daha kalabalık birçok ilçede bu kalitede ve zenginlikte bir dergi çıkartılmıyor. Bu dergi Bozcaada’ya değer katan, kalitesiyle, tasarımıyla renkli baskısıyla fark yaratan ve emek yoğun bir dergi. Alınız, aldırınız, abone olunuz, reklam veriniz. Biz de omuz verenleri, yani “destekçiler”imizi teşekkürlerimizin en başına yerleştirelim. Nihayetinde de bağımsız bir yayım organı olarak Bozcaada’ya hizmete devam edelim.

Zaten oluyorsa da bu şekilde olacak: Yani tam bağımsız bir yayım organı olarak!

---

Mendirek'e abone olmak isteyenler http://www.bozcaadahaber.net/mendireke-abone-olun/5193/ linkini tıklayabilir.

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI