BozcaadaHABER - Mobil


Cam simidi

Tarih: 27-08-2017 21:31
3205 Okunma

Bozcaada TV geçen aylarda adadakilere mikrofon uzattı ve “Adaya geleceklere üç tavsiyeniz nedir” diye sordu. Aslında bu soru, “Adaya gelecek olan turistlere ne tavsiyeniz olur” şeklinde düşünülmüştü. Fakat mikrofon uzatılan neredeyse herkesin dilindeki şey çevre temizliğine yapılan atıftı.

 

Ada her sene artan bir nüfusla mücadele etmek zorunda. Bunca işletme varken, her sene yenileri açılıyorken gelen turistin sayısının azalmasını beklemek safça olur. Hele de yurt dışında dünyanın sayılı keşif noktaları arasında gösterildiğiniz, #bozcaadabizim kampanyası ile ülkede her kesimden onbinlerce insana adımızdan bahsettirdiğiniz bir dönemde bu imkânsız. 2017 sezonu büyük aksilik olmazsa, turist rekoru kıracağı bir sene olmaya aday Bozcaada’nın.

 

Peki, mikrofon uzatılan adalıların, arkadaşlarımızın istekleri çok mu yersiz? Temiz bir ada isteği, korunmaya muhtaç koylarımızın olduğu gerçeğini yansıtmıyor mu? Elbette bu istekler, sözler, dilekler ve tavsiyeler yerinde. Ama aynanın karşısına hepimizin geçmesi gerekiyor.

 

Bozcaada’nın koylarını, yollarını da karavanımla turlamak uzun yıllardan beri büyük haz benim için. Hele de kalabalığın olmadığı, el ayak çekilen aylarda bunu yapmak paha biçilemez diyebilirim. Artık karavanım nerede vites düşüreceğini, nerede direksiyonu kıvıracağını kendisi biliyor desem yeridir. Adada yaz-kış yaşadığımız bir sene boyunca keyfini sürdüğümüz her koyda çöple karşılaşmak bizim için rutin bir durumdu. Kışın, öyle turistin çokca gelmediği aylarda, daha etiketi soyulmamış şişeler, ıslanmamış sigara paketleri, yazısı silinmemiş meyvesuyu kutuları, poşetler, cips-bisküvi jelatinleri ve dahasını her defasında mıntıka temizliği ile toparlayıp en yakın çöp bidonuna defalarca götürdük. Etrafta pek de turist yoktu, biz bizeydik o aylar.

 

Takkeyi önümüze koyalım, önce kendimizden başlayalım. “Bozcaada bizim”, diyoruz ya hani, bu slogandan öteye geçmeli artık. Pazar alışverişine, market alışverişine giderken filesiyle, hadi olmadı diyelim evinde bulunan önceden bakkaldan-marketten aldığı poşetiyle giden kaç kişiyiz? İlla Belediye’nin poşet veren markete ceza kesmesini ya da illa marketin poşet yerine kese kağıdı vermesini mi bekleyeceğiz? Bu koylara turistin pek de uğramadığı aylarda şişeleri, sigara paketlerini atanlar çoğu kez içimizde. Temiz çevre isteğimiz varsa önce bunu kendimizden başlatsak bence iyi olur.

 

Bozcaada’nın etrafında kocaman bir can simidi yok arkadaşlar. Onu pisliklerden, çöplerden, atıklardan koruyacak bir koruyucu da yok. Eğer böyle bir can simidi varsa, o simit sensin, benim, biziz. O can simidi duyarlı olan herkes. O can simidi belediye, kaymakamlık, dernekler. Koruyacaksak lafta değil, yanımızdakini uyararak buna başlamalıyız. Kimsenin uyarısına ve hatırlatmasına da gerek kalmadan vicdanen bunu yapmalıyız. Bu sene, o sene olmalı. Tam da temiz koyların taahhüdünü, yüksek sesle verdiğimiz sene. Unutmayın, Bozcaada’nın can simidi biziz, hepimiziz. Adayı pisliklerden, çöplerden ve atıklardan koruyan. Onu gözünden sakınan.

Bu yazı Mendirek dergisinin 18. sayısında yer almıştır.

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI