BozcaadaHABER - Mobil


Festivalde ikinci gün geride kalırken

Tarih: 14-10-2016 10:48
3734 Okunma

Festivalin ikinci gününde (Perşembe) izlediğimiz belgeselleri aktarmaya devam etmek istiyorum. Gaia ve Fethi Kayaalp kategorilerindeki 26 belgeselden 24 tanesi Halk Eğitim Merkezi’nde (HEM) gösterimde olunca, haliyle HEM’den çıkışımız pek mümkün olmuyor. Ama yine de zeytinin kutsallığına inancımızdan olsa gerek, üçüncü defa izlesek de Ölmez Ağaç: Yırca Direniş’i için Salhane’deki yerimizi aldık. Gözlerimiz duygulanarak izledik, zaman zaman ağladık.

Şimdi festivalin ikinci günü izlediğim altı belgeseli kısa kısa paylaşmak istiyorum.

Dün Alessandro Bernard’ın Çöp Mandala’sı ile güne başladık. Tek kişinin neleri değiştirebileceğini gözler önüne süren bu belgesel Nepal’deki plastik ve çöp sorununu dert edinen Açut Gurung’un mücadelesini anlatıyor. Önce ufak bir ekiple başlayan plastik ve çöp toplama hali iki yılın ardından gittikçe büyüyen bir çevre hareketine dönüşüyor. Kent meydanında plastiklerden dev bir mandala yapan ekip, gittikçe konuşulmaya başlıyor. 1 yıl sonra da devlet bir karar alarak Katmandu Vadisi’nde plastik kullanımını yasaklıyor. Açut Gurung’un kurduğu Green Soldiers (Yeşil Askerler) ekibi gibi çevre gönüllüleri ülkede boy gösteriyor ve vadileri, nehirleri temizliyorlar. Yeşil Askerler şu anda Hindistan’daki en büyük çevre örgütlrinden biri.

Bu belgeselin hemen ardından bir yıkım hikâyesi ile karşı karşıyaydık. Eğer Bu Kasaba Benim Değilse, 15 gün süren Rio Olimpiyatları sebebiyle evleri, işyerleri yıkılan ve bu oturdukları kasabadan uzaklaşmak zorunda kalanların acı hikayesiyle yoğrulmuş. Görüş belirten bir yerli, “Çok mutsuzuz. Bir yakınımız ölmüş gibi” diyor. Bir başkası ise, “Demokrasi zenginlere var. Fakirlere ise sert diktatörlük” diye ekliyor. Filmde özel ilgi alanım olmasından ötürü dikkatimi çekense mavi bir Vosvosla eskavatörü durduran kadın!

Eğer Bu Kasaba Benim Değilse’nin son bölümlerini izlemeden çıkıp koştur koştur Salhane’ye geçtik. Kazım Kızıl’ın Yırca köylülerinin Kolin’e karşı gösterdikleri direnişi anlattığı belgeseli Ölmez Ağaç’ı izledik. Belgeselde zora gelince köylünün nasıl da provakatör, terörist ilan edildiğini net bir şekilde izlemek mümkün. Özel güvenliğin kelepçe, biber gazı ve jop kullanarak zeytinini korumaya çalışan köylüye saldırdığı anlar, köylünün hüngür hüngür ağladığı sahne izleyenleri de çok etkiledi. Belgeselin sonuna doğru bir amca şöyle diyor, “Tarım ve tütüncülük olmayınca zeytin ektik yıllar önce. Tam zeytincilik tutunca, tutunacak tek dalımız zeytin olduğu bilinince onu da elimizden almak istediler. Buradaki gençleri madenlere, termik santrallara mahkum etmek istiyorlar”. Muhtar Mustafa Akın ise, “Zeytinlerimiz gitti ama yüksek yargı bölgeye termik santral yapılamayacağı kararı verdi. Haklılığımız geç de olsa ortaya çıktı”. Ulaş arkadaş ise, “Kadınlar olmasa bu zaferi kazanamazdık. Bir onların fabrikalarına bakın, bir de kendi topraklarınıza. Ya direnerek kazanacaksınız ya da boyun eğerek onların kölesi olacaksınız.

Djado Ivan ise Gaia Öğrenci Ödülleri’nde yarışan bir belgesel. Romanya’da yaşayan 70 yaşındaki Ivan’ın gündelik yaşamından kısa kesitler sunan belgesel Ivan’ın ağzından anlatılıyor.

Günün son izlediğimiz belgeseli ise Soluk’tu. Zonguldak’taki maden işçilerinin yaşadığı sıkıntıları çarpıcı biçimde işleyen yönetmen Metin Kaya, riskli bir alanda çalışarak belgeseli çekmiş. İki farklı hikâye ile anlatılan zorlu yaşam, vurucu etki yapıyor. Yönetmen Metin Kaya belgesel sonunda izleyici karşısındaydı. Belgeselde anlatı, röportaj ve müzik kullanmayarak yalın bir dili tercih ettiği belirtti. Aylık 600 TL maaşla çalışan madenciler olduğunu, tüm akrbaların ne yazık ki bu işlerde çalıştıklarını yönetmenin ağzından öğreniyoruz. Belgeselde işçilerle birlikte madende çalışan katırların yaşadığı sıkıntı da işlenmiş.

İlk iki günü 11 belgesel izleyerek geçtik. Bugün yine listeye eklediğimiz gösterimler var. Gözümüze çarpanlardan seçim yapıp izleyeceğiz. İlgisini çekenler için liste şöyle:

Gölün Kızı (Halk Eğitim Merkezi, 10.00)

Göz Yaşı Yolu (Salhane, 11.30)

Güneşin Düştüğü Gün (Halk Eğitim Merkezi, 13.00)

Kıllıt (Halk Eğitim Merkezi, 14.15)

Kömür Denizi (Halk Eğitim Merkezi, 16.00)

Patronsuzlar (Salhane, 17.15)

Ağaç (Halk Eğitim Merkezi, 20.00)

Şeker Blues (Halk Eğitim Merkezi, 20.15)

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI