BozcaadaHABER - Mobil


Köprü

Tarih: 23-05-2017 21:17
6794 Okunma

Çanakkale Köprüsü’nün temel atma töreni mart ortasında devlet erkanının da katıldığı bir etkinlikle gerçekleşti. Çanakkale için çok faydalı olacağı dile getirilen köprüye sadece sivil toplum kuruluşları ve halkın bir kesimi tarafından itiraz edildi. CHP milletvekili Bülent Öz köprünün yaratacağı doğa tahribatından çok, sadece “İktidarın bu konularda sicili bozuk, yaptığınız hesap hatalı” minvalinde bir açıklama yapmakla yetindi (Çanakkale İçinde, 27.10.2016). Bir diğer CHP milletvekili Muharrem Erkek de köprü inşaatı güzergâhında yabancılara arsa satıldı mı, satılmadı mı konusuyla ilgilendi. Erkek bir de köprü inşaatıyla depremde zarar gören evlerin yerine yapılacak yeni konutlar konusunu karşılaştırarak köprünün bir zararı olup olmadığına dair bir açıklama yapmadı (Çanakkale Aynalı Pazar, 06.03.2017 ve 16.03.2017). Çanakkale’nin CHP’li belediye başkanı Ülgür Gökhan da, Kilitbahir – Merkez arasında olmamak kaydıyla “Köprüye karşı değilim” diyerek geçmişten bugüne köprüyü istediğinin altını defalarca çizdi.

İktidar partisi AKP’nin milletvekillerinden Bülent Turan köprüye dair birçok açıklama yaptı. Bunlardan bir tanesi de Bozcaada ziyaretinde yaptığı şu açıklamaydı: “Köprünün kralını yapıyoruz. Köprü demek tarım demek, turizm demek, sanayi demek ve tekrardan buranın ayağa kalkması demek,” diyerek projeye inancını dile getiriyordu (Bozcaada Haber, 13.04.2017). AKP’nin bir diğer milletvekili Ayhan Gider de Turan gibi birçok platformda köprüye düzdüğü methiyelerde doğa konusuna, hesaplardaki matematik hatalarına pek yer vermezken, Çanakkale’nin lojistik merkezi olacağından defaatle bahsetti (Çanakkale Aynalı Pazar, 16.01.2017).

Evet yukarıda da açıkça göreceğiniz gibi Çanakkale’de “siyaseten iktidar ve muhalefetteki tüm kesimler”için Çanakkale Köprüsü konusunda “Hepiniz bal gibi istiyorsunuz” dersek yanılmamış oluruz.

Bense köprüye karşıyım. Köprünün faydaları gibi gösterilen şeylerin aslında yanlış/hatalı bilgilendirmeler olduğunu düşünüyorum. Doğa talanı konusuna girmeyeceğim çünkü bu zaten defaatle dile getirildi ve köprüyü isteyenler tarafından kabul görmedi. Ben köprüyü isteyenlerin “nedenleri” üzerinden hareketle “kendi nedenlerimi” aşağıda madde madde sıralayacağım. İtirazı olanla maddeler üzerinden tartışmaya da açığım.

1. Çanakkale Köprüsü tarımı arttıracak iddiası: Köprünün ve devamında otoyolun geçeceği yollardaki arsalar ne yazık ki son birkaç yıldır (köprü yapılacağı söylentisi çıktığından beri) el değiştiriyor. Çiftçi arsasını ederinin üzerinde bir mablağa sattı, satmaya da devam ediyor (Emlak Kulisi, 3 Aralık 2016). Oysa ki o topraklarda yetişen şeftalinin ve domatesin methi tüm ülkeye yayılmıyor muydu? Gurur kaynağı değil miydi bu kentin? Kısacası tarım arazileri gittikçe azalıyor. Köprünün tarıma katkısı yetişen meyve ve sebzenin daha hızlı bir şekilde büyük kentlere ulaşması olarak gösterilebilir. Bu da 6-7 saatlik İstanbul yolculuğunda 30 dakikalık bir feribot – köprü farkından daha fazlası değil. Değer mi? Ayrıca köylünün eviyle tarlası arasından bilmemkaç şeritli bir yol geçecek artık. Yürüyerek gittiği tarlasına gitmek için artık otoyolu aşacağı bir rota yapması şart köylünün.

2. Çanakkale Köprüsü turizmi arttıracak iddiası: Turistlerin Bozcaada’ya, Assos’a 30 dakika daha hızlı geleceği kesin. Ama bu İstanbul’dan zaten 7 saatte ulaştığı yerler için yarım saat kısalacak yol için pek de turizmi arttıracak bir kıstas değil. Hele de zaten bu bölgeler turizm açısından oldukça verimliyken... Ayrıca köprüyü kullanacak araçların Çanakkale’yi pas geçecekleri garanti. Şimdi Eceabat veya Kilitbahir’e gelip feribotla kent içine giren turist, şehir merkezinde vaktine göre zaman geçirip, karnını doyurup, birkaç hediyelik eşya alıyor, ekonomi yaratıyor. Köprüden sonra transit olarak otobandan pas geçip gidince Çanakkale merkezin turizmi nasıl artmış olacak?

3. Günde 45 bin araç nasıl geçecek?: Edinilen bilgilere göre Çanakkale Köprüsü’nü yapacak firmalara günlük 45 bin araç geçişi (T24, 17.01.2017) garanti edilmiş. Eğer bu rakamın altında bir geçiş olursa devlet üzerini tamamlayacak. Devletin en büyük gelir kalemi ne? Vergi. Vergiyi kimden topluyor? İşçiden, işverenden, menkul ve gayrımenkul iratların karından elde edilen kesintilerden. Yani bizlerin kazançlarından. Yük bizim sırtımızda olacak, günde eğer 45 bin araç geçemezse. Geçebilir mi? Çok zor. Hatta imkansız. Şöyle ki 2016 yılı Ramazan Bayramı’nda rekor seviyede araç taşıyan GESTAŞ firması bir günde 16 bin 500 araç taşıdı (Gazete Duvar, 27.01.2017). Daha birkaç gün evvel 19 Mayıs bayramını firsat bilen turistlerin akınıyla binlerce araç Avrupa’dan Anadolu’ya Çanakkale’ye geçti. Üç gün boyunca Kilitbahir – Çanakkale, Eceabat – Çanakkale ve Gelibolu – Lapseki arasındaki feribot geçişlerinde toplam 42 bin 300 araç (Bozcaada Haber/DHA, 23.05.2017) geçti. Yani günlük yaklaşık 14 bin araç geçiş yapmış. Nereden toplarsanız toplayın günlük 45 bin aracın geçiş yapmasının imkanı yok. Kış mevsiminde sefer sayılarının düştüğünü hatırlatmakla beraber, şu anki tarifelere göre (gdu.com.tr) eğer ek sefer ve doldur boşalt yapılmazsa bu 3 iskelede toplam 97 seferin olduğunu hatırlatayım. En yoğun dönemde GESTAŞ’ın feribotları “ortalama” 44 araç (Çanakkale Demokrat, 22.05.2017) taşıyor. Yani 97 seferin tamamında feribot dolu gitse (97 sefer x 44 araç) bile günlük taşınacak araç sayısı 4 bin 300 ediyor. Garanti edilen rakamın onda biri bile değil maalesef. Ki her zaman böyle doluluk olmayacağını da hepimiz biliyoruz. Ve ek olarak İstanbul girişinde çok yoğun trafik olduğundan dolayı bazı otobüs firmaları bile Bursa üzerinden İstanbul’dan dönmeyi, o güzergâhtan Çanakkale’ye gelmeyi öneriyor.

4. Çanakkale Köprüsü ucuz olacak mı? Ne yazık ki hayır. Açıklanan otomobil geçiş fiyatı 15 avro + KDV (%8). Bugünün döviz kuru ile (3,99) yaklaşık 65 lira. Eğer feribotu kullanırsanız otomobil geçişi 35 lira. Hele Gescard’ınız varsa %15 indirimle feribot 29,75 lira tutuyor. Yarım saat erken geçmek için 35 lira (65 lira – 29,75 lira) fazladan vermeyi göze alacak kaç kişi olur, orası muamma.

5. Köprü 2 bin kişiye istihdam sağlayacak mı? Tahminen 2,5 sene sürecek projede 4 bin kişiye istihdam (Miiliyet, 12.04.2017) sağlanacağını AKP milletvekili Bülent Turan dile getirmişti. Bu 4 bin kişi inşaat süresinde görev yapacak. Bölge halkından isithdam olacağı söyleniyor ama daha ziyade kalifiye eleman temin edilecek. Turan, “Öncelik kendi insanımız olacak. Eğer ki talep karşılanmaz ise dışarıdan alım yapılacak” diyor. Karabiga’daki termik santral inşaatında şu anda 2 bini aşkın “Çinli” işçinin çalıştığı biliniyor. O inşaat öncesinde de yerli istihdam sağlanacağı dile getiriliyordu ama ülkemizdeki işçiler yerine yurt dışından binlerce işçi şu anda Karabiga’da çalışıyor. Köprü inşaatı da böyle olur mu, bilinmez. 2,5 sene sonra bu insanlar yine işsiz kalır mı, o da ayrı bir muamma.

Sonuç olarak Çanakkale Köprüsü ne kazandıracak, ne kaybettirecek göreceğiz. Yatırım rakamı 10 milyar lira (3 milyar avro). Bu rakama neler yapılır oturun hesap edin. Bu zenginlik midir, gereklilik midir siz karar verin.

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI