BozcaadaHABER - Mobil


Adamızda “Bozcaada Odun Festivali” talep görür mü?

Tarih: 10-03-2020 22:21
4276 Okunma

Her aklına gelen adada festival yapabilir mi? Ya da önüne gelen festival yapabiliyor mu?

Son zamanlarda sosyal medyada o kadar çok hesap görüyorum ki, her biri ayrı festivalinin duyurusunu yapıyor. Geçtiğimiz kış da aynı şekilde çokca festival duyurusu gördüm ama birçoğu da gerçekleşmedi. Ya izin verilmedi ya da başka sebeplerden dolayı yapılamadı.

Ayrıca organizasyon firmaları tarafından "Bozcaada" isminin bir para, bir rant olarak görülmeye başladığını biliyoruz, duyuyoruz, görüyoruz da.

Turizmin en yoğun olduğu aylarda yapılan festivallerin Bozcaada'ya, adalılara getirisi ne oluyor? Gerçekten bu sorgulanıyor mu merak ediyorum. Ki "Bozcaada" ismi nedeniyle artık sezonda ne bileyim, "Odun" festivali koy yine tutar. Bozcaada Odun Festivali... İsmi de fena olmadı!

 

BANA DA VERİN 50 ODA, FESTİVALİN KRALINI YAPARIM


Adada festival yapıyorum diye kurumlardan maddi ya da manevi destek iste, BOZTİD'ten 50-100 bedava oda iste, üzerine isminin dışında festivale konserler, farklı etkinlikler düzenle, bu konserlerin, etkinliklerin de hepsini fahiş oranda biletli yap, al sana profesyonel festival.


Buradan BOZTİD Başkanı Erkan Yavuz'a sesleniyorum: Eğer bana temmuz ya da ağustosta 50-100 bedava oda verirsen ben de en kral festivali yaparım. Ne bileyim tepki çekmesin diye, kaliteli diye başına "Blues" koyarım mesela, ama "Blues" ile ilgisi olmayan sanatçıları da çıkartırız çaktırmadan, bir de şarap tadımı falan, yoga gibi şeyler de koyarız ücretli, tutmaması imkânsız. Tabii sponsorlardan gelen parayı da unutmayalım!


İşin şakası bir yana, zaten “çakılı” dediğimiz dönemde odalarımız pek boş kalmıyor. Ayrıca günübirlik sıkıntısı nedeniyle Gestaş'a gece seferlerinden dolayı kızıyoruz. İyi de bu aylarda festivallere izin verip de neden adayı daha ekstra kalabalık ile doldurmayı hedefliyoruz.

 

KİMSE ‘BOZCAADA İÇİN YAPILIYOR’ DEMESİN


Tabii ki bu festivalleri yapanların amacı ticari olması çok doğal ama biz her organizasyona da izin vermek zorunda mıyız? Ha dersiniz ki bu festivaller adaya şu yönden katkı sağlıyor, BOZTİD'e bir miktar para veriyor, biletlerin şu kadar kısmı belediyeye kalıyor bu da adaya hizmet olarak dönüyor, eyvallah. Ama böyle değil.  


Bakın geçen sonbaharda adalı gençlerimizden Yasin (Özcan), gerçekten çok güzel bir Tiyatro Festivali düzenledi. Oyunlar gelen ekip çok iyiydi. Adanın sakin dönemiydi, adalılar için de iyi oldu. Aynı şekilde eylül sonunda Erkan (Yavuz) abi bir maraton düzenledi, ilki olmasına karşın gayet güzel ve keyifli bir organizasyondu. Ada hayatını hiç sekteye uğratmadan tüm etkinlikler ada dışında gayet güzel geçti. BIFED yıllardır var ve ekim sakinliğinde her sene yurtiçi ve yurtdışından çok önemli isimleri ağırlıyor.


Bu iki isim, ya da yıllarca sezon sonlarında etkinliklere imza atan Hüseyin Camcı, onlar da temmuzda, ağustosta, yani adanın en yoğun zamanında festival yapmayı bilmiyorlar mı? Bunu yapsalar hem festivale katılım garanti olur, hem de ceplerini doldururlar halbuki. 


Yani çok uzatmıyorum ama kimse adanın en yoğun zamanında yapılan festivaller için "Bozcaada için yapılıyor" diye konuşmasın. Adı, içeriği ne olursa olsun gayet herkes kendi cebini doldurmak için festival yapıyor. Çünkü bu zamanlarda katılım da garanti oluyor. Bu yüzden de fiyatları da fahiş yapıp "İstersen gel" modunda takılınıyor.  


Bu arada örneğin adı "Edebiyat Festivali" ama illa içinde 3-5 konser oluyor. Yahu her festivalde konser olmak zorunda mı? Yapsınlar bakalım yakınımızda başka ilçelerde bu festivalleri, ne kadar tutuyor, ne kadar başarılı oluyor. Çünkü bu organizasyonlarda iyi olsun, kötü olsun en büyük başarı dediğim gibi "Bozcaada " ismidir. 


Bozcaada Belelediyesi ve Bozcaada Kaymakamlığı bu konuda titiz olmalı. Eminim ki önlerine o kadar çok festival geliyor ki kendileri de eliyordur bunları. Ama bu festivaller konusunda belediyenin sanat danışmanı Selim Karadana'ya, BOZTİD'e, STK'lere, bu işte tecrübesi olan kişilere "Bu festivali yaparsak adaya ne katar, ne götürür" sormalı, tartışmalı. Ayrıca bakın ne güzel bu organizasyonları yapan adalı gençler var. Lütfen daha çok onları destekleyin, onlardan destek alın. 

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI