BozcaadaHABER - Mobil


Bozcaada'daki koronavirüs tedbirlerini Kaymakam ve Başkan ile konuştum

Tarih: 16-03-2020 22:58
4444 Okunma
Tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüs nedeniyle Türkiye'nin aldığı önlemler Bozcaada'da da alınmaya devam ediliyor. Ancak şurası güzel; Bozcaada birçok önlemi Türkiye'den bir adım önce aldı.
Kısaca onlardan bahsedeceğim sonrasında ise izlenimlerimi aktaracağım.
 
Kaymakam İbrahim Gültekin'in de başkan Hakan Can Yılmaz'ın da bu konuyu ciddiye aldıklarını görüyorum. Ve sürekli bu konuda kriz masası oluşturuyorlar. 
 
Örneğin virüs nedeniyle 18 Mart Deniz Zaferi gibi birçok etkinlik ülkede daha yeni iptal edilirken bu kararı Bozcaada daha önceden aldı. 
 
Örneğin kafelerin, kahvelerin belli bir saatte kapatılması kararı bugün İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi öncesinde açıklandı. 
 
Örneğin Cuma namazında cemaate maske dağıtılan başka bir yer oldu mu bilmiyorum? Belki de Bozcaada yönetimi Cuma namazının iptalini de düşündü ancak bunun kararını Bozcaada olarak kendileri veremez. Ama imkanlar dahilinde birçok adımı Türkiye'den önce, bakanlıklardan önce atıyor Bozcaada.
 
Bu arada bugün kaymakamlığın mekanların kapanma konusunda bir açıklaması vardı.  Söz konusu bildiri ve açıklama ile ilgili bazı görsellerde işletmelerin 18.00'den sonra kapanacağı, 18.00'den önce açık olacağı gibi bir algıya neden olan ifade vardı. Bu da "18.00'den sonra virüs bulaşmaz mı" şeklinde bazı eleştirilere de neden oldu. Onu da kaymakam beye sordum hemen. Toplantı sonrasında kararlar kaleme alınırken yanlış bir algılama olmuş. Ama kısa sürede fark edilmiş ve doğrusu tekrardan kaymakamlık sitesinden "Tüm işletmeler 18.00'den itibaren kapanacak" şeklinde girilmiş. 
 
Tabii bu arada başkan Yılmaz da birçok örnek tedbirler aldı. Adanın birçok noktasında, kurumlarında, kamuya açık alanlarında dezenfekte işlemi her yerde yapılıyor. 
 
Ayrıca başkan Yılmaz, virüs nedeniyle okullar tatil olduğu için belediye çalışanlarından çocukları olanlara 12 gün idari izin vererek kolaylık sağladı. 60 yaş üzeri olan personele, kronik rahatsızlığı olan ya da engeli bulunan personele de izin verdi. 
 
Son olarak da bugün idari işleri aksatmadan personel sayısının yüzde 50 azaltacağını açıkladı.
 
Ayrıca hem başkan Yılmaz, hem de Kaymakam Gültekin adalılara zorunlu olmadıkça ada dışına çıkmamaları, kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerektiği konusunda uyarıyor.
 
TERMAL KAMERA ÇARE OLUR MU?
 
Gelelim termal kamera önlemine... Son 1 haftadır Bozcaada Haber'e termal kamera konusunda mesajlar geliyor. Geyikli'de olacak termal kamera ile adaya giriş ve çıkışları emniyetli yapmak gerektiği ifade ediliyor.
 
Hem kaymakam beye, hem de Başkan Yılmaz'a bunu sordum. Zaten kendileri bu konuda ilgili kurumlara talepte bulunmuşlar. Ancak anladığım kadarı ile termal kamera da bu konuda ciddi bir önlem değil. 
 
Termal kamera, vücut sıcaklığını uzaktan ölçebilen teknolojik bir alet. Ama virüs 14 günlük kuluçka dönemindeyken termal kamera bunu haliyle göremiyor. Çünkü o sürede vücut sıcaklığı normal seyrinde seyredebiliyor. Yani 10 günlük virüs taşıyıcısı bu kameralara rağmen adaya rahatlıkla giriş-çıkış yapabilir. Ki yurtdışı menşeili bir vürüs olduğunu düşünürsek yurda giriş-çıkış yapanlar zaten bu termal kameralardan geçiyor. 
 
Ama hem Başkan Yılmaz, hem de Kaymakam bey -hatta kriz masası desek daha doğru olur- bunlardan çok daha önemli tedbirleri de konuşuyorlar. Ben gerektiğinde, yasal olarak da engel olmadığı takdirde her türlü tedbir kararını almaktan çekinmeyeceklerini düşünüyorum. 
 
Bu konuşulanları, düşünülenleri tabii şu anda açıklamak doğru olmaz. Çünkü kişisel tedbirleri almak yerine bazen fazla paniğe kapılıyoruz. Tabii ki ciddiye almamız lazım ancak sosyal medyada, Whatsapp gruplarında vs birçok bilinçli, kötü amaçlı ve yalan paylaşımlara da itibar ederek yapmamız gereken şeylerden uzaklaşıyoruz.
 
Bozcaada halkı olarak da bizler birçok yere göre daha çok güvendeyiz. Ama hem yönetim hem de halk olarak tedbirleri almayıp Allah korusun bir vaka olduğunda en çok çekecek yer de olabiliriz. Yani hem halk olarak hem de yönetim olarak yapmamız gerekenleri yaptığımız müddetçe emin olun en güvenli yer olarak kalmaya devam ederiz. 
 

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI