BozcaadaHABER - Mobil


Meclis, zincir market gündemi ile olağan üstü toplanıyor

Tarih: 25-10-2020 21:20
5746 Okunma

Bozcaada’da kamuoyu, halk hâlâ “A-101 açılsın mı, açılmasın mı” konusunu tartışıyor. Bu konuda kararın ortak verilmesi için Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz yarın (26 Ekim Pazartesi) saat 11.30’da tüm meclisi “Olağanüstü Meclis Toplantısı” ile bir araya getirecek ve meclis üyelerinin fikirleri, önerileri ve halktan gelen talepler ele alınacak. Toplantı Ayazma’da Ali Baba Restoran’da gerçekleşecek.

Geçen köşe yazımda da yazmıştım. Reklamlarında “Türkiye’nin 81 il ve ilçesinde” sloganını kullanan A-101, sloganın altına “Bozcaada hariç” ibaresini kullanıyor. Tabii uzun zamandır bu taleple belediyenin kapısı çalınsa da bu konuda karar verilmediği için A-101 belediyeyi de usulen mahkemeye vermiş. Ama mahkemeye de verirken belediye ile kavgalı bir duruma gelmeden yasal açıdan çözmeye çalışıyormuş güya.

Velhasıl her ne kadar A-101 için Bozcaada’da olmak prestij-gurur meselesi olsa da adalılar için durum farklı. Ada halkı yerel esnafın 3 liralık ürünü 7-8 liraya sattığını, gemi ücreti bahane edilerek tüm ürünlerde fahiş zamlar yapıldığını, adada çarşamba günleri kurulan ilçe pazarında bile fiyatların Çanakkale il ve ilçelerine göre çok daha pahalı olduğunu, bu nedenle de A-101  gibi bir zincir markete ihtiyacın olduğunu ifade ediyor. Tabii benim konuştuğum, fikrini aldığım adalıların oranına göre, yani nabzı yokladığımda yüzde 70’e yakın bir kesim “Yerel esnaf bizi düşünmüyorsa, bize fahiş oranda satış yapıyorsa açılsın,” modunda tavır gösteriyor. Geri kalan kısımdakilerde haklı, ada iyice sıradanlaşacak. Ve bu tür zincir marketler ya da ileride Starbucks gibi firmaların adaya gelmesine vesile olacak.

Ama iki tarafın da ortak noktada buluştuğu yer şu öneri; belediye ya da belediyenin öncülüğünde “Halk Market” gibi bir alternatif. Ya da Çanakkale’den Uysal Market gibi Çanakkale markası marketler ile görüşüp ortak çalışma ile bu sorunu çözmek.

Bu arada bir arkadaşım “2 yıldır çöp arabası ile sokakları kirleten bir belediyenin de tek başına ‘Halk Market’ gibi bir projeyi hayata geçirmesi, işletmesi zor” demişti. Bunun gibi birçok örnek ile belediyenin tek başına bu projeyi hayata geçirmesi ve işletmesinin zor olduğunu ifade edenler de oluyor.  

Öte yandan A-101 gelişmesinin ardından hemen Migros ardından da Şok firmalarının “Biz de varız” gibi hemen belediye ile görüşmeye başladığını duydum. Sanırım onların tavrı da “A-101 ya da herhangi bir zincir market gelirse, biz de geliriz” gibi imiş.

Velhasıl tam bir “Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık” atasözündeki gibi bir durum. Ama bu saatten sonra bu konuda hiçbir çözüme gidilmeden sürüncemede bırakılırsa siyasi olarak da bunun faturası yansıyacaktır. Çünkü her ne olursa olsun görüştüğüm insanlar, “Bizi fahiş fiyatlı ürünlere mecbur ettirmesinler de ne yaparlarsa yapsınlar” düşüncesinde. Eğer bu konuda çözüm getirilmezse sanki belediye kararını sadece bir tarafın sesine göre vermiş gibi algılanabilir.

Kişisel olarak da benim önerim, eğer belediye ya da herhangi bir oluşum ile kooperatif, halk market gibi bir çözüm herkes için, ada için daha yararlı olacaktır. Bir çözüm önerisi getirmeden de “Hayır gelmesin” diyemem. Daha öncede yazdığım gibi adada herkesin oteli, restoranı vs işletmesi yok. Adada emekçilerde, memurlarda ve dar gelirli kesim de çok. Kimseye de “Gidin Geyikli’den yapın alışverişinizi” diyemem.

Neyse yarın mecliste yaşananları aktaracağız. Tabii bu konuda halk, belediye, meclis üyeleri  herkes konuşuyor ama sözü bir de adalı esnafa vermek gerekiyor. Bakalım onlar ne diyor? 

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI