BozcaadaHABER - Mobil


Tek feribotun çilesini vatandaş çekiyor

Tarih: 17-07-2020 21:43
5639 Okunma

Bu sezon Gestaş'ın tek feribot ile doldur-boşalt sistemi ile çalışması hem Geyikli İskelesi’nde hem de Bozcaada'da tatilcilerin ve adalıların saatlerce kuyrukta beklemesine neden oluyor. Tatilciler ve adalı işletmeciler bu duruma tepkili ve tepkilerini sık sık sosyal medyada Gestaş'ı, Bozcaada Belediyesi'ni ve Çanakkale Valiliği'ni etiketleyerek duyurmaya çalışıyorlar.


Baştan, "Pandemi sürecinde iki feribot mu olur, zaten bu kadar kalabalık istemiyoruz" diyeceklere de belirtmekte fayda var. Bu kadar fazla rezervasyon yaptırıyorsak, bu kadar fazla arzı kabul ediyorsak insanları kuyruklarda saatlerce bekletemezsiniz. Bu var olan zaten kötü olan turizmi tamamen baltalamaktan başka bir şey değil.

Peki, önceki yıllarda iki feribotla çalışan Gestaş neden bu sezon tek feribot ile bu yoğunluğu idare etmeye çalışıyor? Konu ile ilgili olarak hem Gestaş yetkilileri ile hem çoğunluğu CHP'lilerden oluşan il genel meclisi ile hem de adadaki yetkililer ile görüştüm. Son bir haftadır yaşanan diğer yoğun gelişmelerden fırsat buldukça bu konuyu da irdeledim.

 


Bilindiği gibi Gestaş önceki yıllarda Bozcaada hattında da çalıştırdığı ek gemileri kiralama yöntemi ile devreye sokuyordu. Pandemi sürecinde ise giderler, bakımlar vs artınca gemi kiralamak çok daha zor hale gelmiş maddi anlamda. Bu yüzden demişler ki, biz gemi kiralayacağımıza yeni gemi alalım. Ekonomik anlamda da daha mantıklı olur diye düşünmüşler. Bunun için de çoğunluğu Çanakkaleli CHP'li meclis üyelerinden oluşan ama aralarında AKP'nin de olduğu meclisten borçlanma yetkisi istemişler.


Ancak CHP kanadı da demiş ki, tamam size borçlanma yetkisi verelim ama ilk önce son yıllarda nerelere harcama yapıldı, gelir-gider tablosunda neler var, yani neyin altına imza atacağımızı görelim ondan sonra gemi mi alacaksınız, kiralayacak mısınız biz onay verelim. Çünkü 2017'deki sayıştay raporunun ardından 2018-19-20 hiçbir sayıştay raporunu görememiş CHP kanadı. Bu yüzden de haklı olarak bunu talep etmişler.


Ancak iddialara göre GESTAŞ ise bu talebe karşılık vermemiş. Hatta yine bir iddiaya göre geçtiğimiz günlerde giden eski Çanakkale Valisi, eski Gestaş Müdürü Volkan Uslu'ya "Hayır gidip onlara hesap vermek zorunda değilsiniz" diye tembihlemiş.
Hal böyle olunca CHP borçlanma yetkisi vermiyor, Gestaş yeni gemi almıyor, kiralama da çok pahalıya geliyor olan Bozcaada'ya oluyor.


Konu ile ilgili olarak Çanakkale'den Gestaş yetkililerinden bilgi aldım. Bana telefonda özetle, "Biz de tek geminin yetersiz kaldığı durumların farkındayız. Adalıların ve yolcuların beklentisinin de. Özellikle sosyal medyadan da bunu dile getiriyorlar. Geçtiğimiz yıllarda online sistemi Bozcaada'da uygulayarak adaya daha da hızlı ulaşım konusunda adımlar attık. Biz online bilet hizmetini bu yıl da uygulamak isteriz ancak bu tek feribotla mümkün değil. Çünkü tek feribotla saatsiz doldur boşalt yaparak daha çok sefer yapılıyor ve daha çok araç ve yolcu taşınabiliyor. Bozcaada hattında ikinci bir feribotla hizmet vermek şu anki durumda zor. Sizlerin de bildiği İl Genel Meclisi süreci yaşandı. Bu durumları öngörerek gemi satın alınması yönünde yetki istendi. Olmayınca da filoyu genişletme konusunda adımlar atılamadı. Yaşanan süreçte alternatif çözüm arayışlarımız sürüyor. Bozcaada hattında gemi sayısını artırmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" denildi.


Velhasıl aslında Bozcaada'yı ilgilendiren direkt bir konu olmasa da ya da Bozcaada siyasetinin taraf olmadığı bir konu nedeniyle Bozcaada sıkıntı yaşıyor. Bozcaada pandemi sürecinde bile yoğun misafir kabul ederken pandeminin vermediği çileyi tek feribot olmasından dolayı Gestaş sebebiyle yaşıyor. Tatilcilerin bir kısmı da sosyal medyadan "Bir daha Bozcaada'ya gidersem son olsun" diye tepkisini dile getiriyor.

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI