BozcaadaHABER - Mobil


Bozcaada’nın BIFED zamanı geldi

Tarih: 05-10-2017 20:45
3294 Okunma

2017 yılı Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) maratonu 11 Ekim Çarşamba günü başlıyor. Çok heyecanla bekliyoruz. Filmler izleyeceğiz, ülkeler, şehirler, ormanlar, göller ve doğanın insan eliyle uğradığı tahribatın, yok olan yerel kültürlerin ve yaşam biçimlerinin izlerini süreceğiz. Tüketimden küresel ekonomi denen canavara, tekstilden madenciliğe, doğal afetlerden turizme dünyanın kaynaklarının nasıl heder olduğunu görüp, izleyeceğiz. Dünyanın çevre ile ilgili pek çok meselesi adamızın küçük salonlarında merakla bakan gözlerimize, kulaklarımıza yeni bilgiler söyleyecek. Filmler bir adet 2015 tarihli kısa film hariç 2016-2017 yıllarına ait yeni filmler. Avusturya'dan Myanmar'a, Bangladeş'ten Kanada’ya; Amerika, Belçika, Türkiye... Çok çeşitli sayamadığım ülkeden...

Bu yıl Yarışma, Gaia ve Panorama bölümleri adı altında üç bölümde toplam 58 film izleyeceğiz. 

 

Bu filmlerin konuları özünde, festivalin de genel izleği ve varoluş sebebi olan ekolojik belgesel olmasının yanısıra, içerdikleri hikâyeler ile aynı zamanda çevre felaketleri, hayvan hakları, çeşitli çevre mücadelelerinin küresel sömürü ve ilişkileri üzerinden incelenmesi, kadın aktivist veya hayatları, göç, doğa ve tarım ilişkisi, deniz ve ona bağlı ekosistemler, yerel çeşitlilik ve mikro kültürlerle ilişkin değinmeleri de olan belgeseller izleyeceğiz.

 

Gördüğüm kadarıyla en uzun belgesel Ama-San. Bu belgeselde 2 bin yıldır geçimini denizden, dalarak sağlayan bir halkın öyküsünü izleyeceğiz. 

 

En kısa belgesel ise sıkı durun, çocuklara da iyi gelecek bir anime film: Climax The Gardener. Fransız yapımı filmde yine doğa olayları üzerinden bir bahçıvanın güzel hikâyesi var. Bence bazı çocuklar ve de büyükler aynı zamanda illüstratör olan yönetmen Clemence Gandillot’un güzel karakterilerine bağımlı olacaklar iki dakikada.

 

Ve bir diğer merak ettiğim konu: Türkiye’den yarışma bölümünde 2, Gaia bölümünde 2 ve Panoramada 11 olmak üzere 15 film var gibi. Çoğunluğu Türkiye’deki çevre mücadelelerine ve insan hikâyelerine odaklanmış bu filmleri izlemek için de sabırsızlanıyorum doğrusu. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de mücadelesi verilen, uzağımızda olduğunu düşündüğümüz ama bir kelebek kanadı hareketi ile hemen bizi de etkileyen çevre felaketlerine ve ona karşı mücadele eden duyarlı insanlara selam göndermiş, verdikleri çabanın tanığı olmuş olacağız.

 

Şimdilik bu kadar.

 

Filmler iki salonda ve günde dört seans olarak gösterilecek. Halk Eğitim Merkezi ve Salhane’de 10.00 - 13.00 - 16.00 - 20.00 gösterim saatleri olacak. Bazen bir uzun filmle, bazen 3 kısa belgesel filmi bir arada, peşpeşe izleyeceğiz. Şunu da söylemeli ki filmleri incelerken -yanlışım varsa düzelir- 22 kadın yönetmen gördüm. Ne mutlu ki çevre sorunları konusunda belgeselcilik alanında kadınların güzel üretimleri var. BIFED bu manada pozitif ayrımcılık yaptığı için değil, gerçekten değerli bulduğu için bu filmleri bize ulaştırıyor. Ayrıca içeriğini kadınlar ve kadın hikâyesinden oluşturmuş 9 adet film var ki saatleri çakışmazsa hepsini izlemek istiyorum.

 

Ayrıca sevgili Haluk ve Merve’nin Bozcaada hikâyesi "Hayat Bazen", bir Sırp köyünde şarapçılığı canlandırma işine giren Fransız ailenin hikâyesini anlatan "Söz", Hırvatistan’ın turizm hikâyesini de içeren "Turizm" ve İtalya'dan "Büyük Vadi" özellikle Bozcaada’nın da bir turizm destinasyonu olması açısından izlenmeli gibi. Diğer filmlerle ilgili de seçimlerim var. Ancak salonların kalabalığını arttırmamak için kendime saklıyorum.

 

Program yapın, gelin… Dünyadaki ekolojik belgesel festivallerinin en iyilerinden birisi BIFED. Gerçekten gönüllülük esasıyla genç insanların ve festival ekibinin büyük azmiyle ortaya çıkıyor. Bu da ayrıca değerli değil mi? 

 

Ekimde Bozcaada'da, FilmEkimi ile çakışmadan... Sinema, sohbet ve muhteşem doğa... (Az daha şarabı unutuyordum) Daha ne olsun!

 

Herkese iyi seyirler şimdiden. 

 

 

 

YORUM YAP

FACEBOOK YORUM YAP


YAZARIN DİĞER YAZILARI