Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ
4 oy fark ile CHP Çanakkale İl Başkanı Ural oldu - BozcaadaHaber.Net
Mobil Reklam

4 oy fark ile CHP Çanakkale İl Başkanı Ural oldu

İki sene önce tek aday olarak Çanakkale İl Başkanı seçilen İsmet Güneşhan, dün yapılan kongrede Metin Ümit Ural’la il başkanlığı yarışını 4 oyla kaybederek koltuğu Ural’a devretti. İl kongresinde Bozcaada’dan 5 delege de oy kullandı.

Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
4 oy fark ile CHP Çanakkale İl Başkanı Ural oldu
Tarih: 24-02-2020 22:22
3114 Okunma
Bozcaada Haber
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam

Dün (23 Şubat, Pazar) Çanakkale İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde Cumhuriyet Halk Partisi’nin Çanakkale İl Başkanlığı için kıyasıya bir mücadele yaşandı. İki senedir il başkanlığını yürüten İsmet Güneşhan’ın karşısına aday olarak çıkan eski milletvekili aday adayı Metin Ümit Ural sadece 4 oy farkla seçimi kazanarak yeni il başkanı oldu.

Çevreci kimliğiyle tanınan ve açıklamalarında devamlı “birlik, beraberlik” vurgusu yapan Metin Ümit Ural seçim sonrasında da bu birlik dilini devam ettiren açıklamalarda bulundu.

BOZCAADA TARAFINI AÇIKLAMAYAN TEK İLÇE

523 delegenin oy kullandığı seçimde Ural 258 oy alırken, Güneşhan 254 oyda kaldı. Bozcaada’dan 5 isim de il başkanının seçildiği bu yarışta oy kullandı. Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Selma Kırbaş, Mehmet Yavuz, Yahya Göztepe ve Ümit Evergen oy verenler arasındaydı.

İl Başkanlığı yarışında taraflar da dikkat çekti. Güneşhan partinin önemli ismi Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’in desteğini alırken Metin Ümit Ural’ı Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan destekledi.

Güneşhan ayrıca 7 ilçenin açık desteğini alırken, Metin Ümit Ural da başta büyük br delege sayısına sahip olan merkez ilçe olmak üzere toplam 4 ilçenin desteğini arkasına aldı.

Bu yarışta Bozcaada ise tarafını açıklamayan tek ilçe oldu. Kulis bilgilerine göre Bozcaada’daki mevcut 5 oy 3-2’e olarak adaylara dağıldığı görüşü hakimdi.

BOZCAADA’DAN KURULTAY DELEGESİ YOK

523 CHP delegesi bu seçimle sadece Çanakkale İl Başkanı’nı değil 28-29 Mart tarihinde Ankara’da yapılacak ve genel başkanı belirleyecek kurultay delegelerini de seçti. Her aday 8’er kişilik kendi listelerini oluştururken özellikle partinin ilçe başkanları veya önemli isimlerini listeye yazdılar. Güneşhan kendi ismi haricinde kendisini destekleyen Ayvacık, Bayramiç, Biga, Eceabat, Ezine, Gelibolu ve Lapseki ilçe başkanlarını listesine eklerken Ural da Gökçeada, Merkez İlçe ve Gökçeada ilçe başkanlarını listesine ekledi. Ural ayrıca belediye başkanı Ülgür Gökhan’ı, Kepez belde başkanı Kudret Şahin’i, Kent Konseyi’nden Erkan Tüze’yi ve Çan’dan Servet Yücel’i listesine yazdı.

Dikkat çeken bir husus 12 ilçesi bulunan Çanakkale’de kurultay delege listesine isim yazılmayan tek ilçe Bozcaada oldu. Bu da iki tarafa da desteğin net bir şekilde açıklanmamasından ötürü  adayların Bozcaadalı bir ismi listelerine yazmadıkları olarak yorumlandı.

MATEMATİK BU SEFER ŞAŞMADI

Siyasette matematiğin çoğu zaman işlemediği kabul görse de sandık öncesinde kafa kafaya bir yarış öngörülüyordu. Güneşhan’ın açık ara kazanacağını düşünenler de olsa matematik hesabı bu sefer öngörüler çerçevesinde oldu. Birçok kişi “bıçak sırtı” olarak gördükleri bu seçimde haklı çıktı ve yeni il başkanını sadece 4 oy belirledi.

Güneşhan 7 ilçenin desteğini aldığını açıkladığında “tulum” oy çıkartsa 243 oya ulaşıyordu. Ural ise 4 ilçenin desteğine sahipti ve aynı şekilde tamamının Ural’ı desteklediği varsayılırsa bu ilçelerdeki delege sayısının toplamı 242 idi. Bozcaada’daki 5 delegenin iki adaya da oy verdiği tahmin edilirken, işin düğümü 33 doğal delegenin yönelimi ile belli olacaktı. Nihayetinde sadece 4 oy farkla kazanan Metin Ümit Ural oldu.

URAL KAZANDI AMA LİSTESİ KAZANAMADI 

Güneşhan ve Ural isimlerinin yanısıra iki adayın listeleri de yarıştı. Gelen bilgiler Metin Ümit Ural kazansa da İsmet Güneşhan’ın kurultay delege listesinin kazandığı, Ülgür Gökhan ve Metin Ümit Ural’ın kurultay delegesi seçilemediği yönünde. İki tarafın da listelere itiraz edeceği de iddialar arasında. İptal oylarla ilgili yeni bir sayım veya işlemin olup olmayacağı ise bu hafta içinde netlik kazanacak.


Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam

YORUM YAP


DİĞER HABERLER