Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ
Yeni hastane binasını İlik sordu, Aktan cevapladı! - BozcaadaHaber.Net
Mobil Reklam

Yeni hastane binasını İlik sordu, Aktan cevapladı!

Bozcaada Belediyesi’nin son meclis toplantısında, “Mevcut bina mı, yoksa yeni binada mı?” diye tartışılan yeni hastane binası projesi için Serkan İlik, Adalet ve Kalkınma Partisi Bozcaada İlçe Başkanı Burak Aktan’la görüştü. İddiaların da ele alındığı görüşmeyi yorum yapmadan halkımız ile paylaşıyor, takdiri ada halkına sunuyoruz.

Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Yeni hastane binasını İlik sordu, Aktan cevapladı!
Tarih: 14-01-2020 20:37
4651 Okunma
Bozcaada Haber
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam

Yeni Hastane projesi tam olarak nedir? Bizler de bunu en son belediyenin meclis toplasında duymuş olduk. CHP’li üyeler mevcut hastanenin gerek donanım, gerek kadro konusunda iyileştirmesini önerdi. Siz ne düşünüyorsunuz?

Hastane Bozcaada’nın bir ihtiyacıdır. Bozcaada 5 yıl ya da 10 yıl önceki Bozcaada değil. Ada bugün baktığımızda yılda 1 milyonun üzerinde misafir ağırladığı bir turizm destinasyonu haline geldi. Hastaneye en çok talebin olduğu, yoğun olduğu aylar, nüfusun da çok yoğun olduğu haziran, temmuz ve ağustos ayları. Örnek feribotun geliş saatinde ya da günbatımı saatindeki Bozcaada merkezinde zaten bir trafik uygulaması olduğu için her yer kısıtlı. Fakat acil bir durum olduğunda, ambulansa ihtiyaç duyulduğunda o merkezdeki kargaşada hastaneye ulaşmak da ambulansın en kısa zamanda hastaya ulaşması da çok zor oluyor ki bazen bu tür durumlarda 1 dakika bile çok önemli olabiliyor.

Yaklaşık bundan 2 yıl önce 26 Temmuz’da kalp krizi nedeniyle dayımı kaybettim. O gün belki 1 dakika erken ulaşabilseydik hastaneye -tabii ki takdir-i ilahi- belki de hayatta da olabilirdi dayım. Tam gün batımı saati idi. Trafiği bağıra, çağıra açarak ulaşabildi hastaneye. Eski Bozcaada değil şu an. Eskiden örneğin ayda 5-6 ambulans ihtiyacı duyarken bugün günde 3-5 defa ambulans ihtiyacı doğabiliyor.

Bugün hastane elzem bir ihtiyaç. Yeni hastanede helikopter pisti olan, tüm alt yapısı sağlanmış bir sağlık merkezi projesinden bahsedildi. Bugün acil bir hastanın helikopter için ambulans ile askeri birliğe gitmesi de bir zaman kaybı. Bahçesinde helikopter pisti olan ki artık Çanakkale’de birçok hastanede var, hastayı kendi hastanemizden sağlık helikopteri ile Çanakkale Devlet Hastanesi’ne sevk edilmesi bence çok kıymetli bir şey.

Peki, bu saydığınız gerekçeler anladığım kadarıyla yaz aylarında gerek trafik gerekse helikopter pistinin olmamasına bağlı olarak yaşanan zaman kaybı ile ilgili. Bu gerekçelerin haricinde bakacak olursak CHP’li meclis üyeleri de bunu ifade etti; mevcut hastanenin gerek donanım gerek uzman doktor, acil doktoru gibi iyileştirilmesi daha acil ve mantıklı olan bir yöntem olabilir mi? Baktığımızda bugün hastanenin üst katı bomboş, donanım, cihaz vs bakımından eksik olduğu iddia ediliyor? Bu yüzden de neden bugüne kadar mevcut hastanenin iyileştirilmediği de konuşulanlar arasında.

Bildiğim kadarıyla 3-4 yıldır hastanemize iyileştirilmeler yapıldı. Sürekli de iyileştirilmeler yapılıyor. Hastane yönetimi tarafından talep edilen ekipman, destek İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlanıyor. Zaten yeni bir sağlık merkezi  yapıldığında yaşlıların veya ihtiyaç halinde aile hekimliğinin bu binada devam etmesi de konuşuldu. Ki zaten biz 31 Mart’taki Yerel Seçimler öncesinde de sonrasında da Hakan abi (Başkan Yılmaz) ile birlikte toplantılar yaptık.

‘MALİYET HASSASİYETLERİNİ BELEDİYE KASASINDAN YAPMIŞ OLDUKLARI HARCAMALARDA DA GÖSTERSİNLER’

Yani bu proje ilk defa meclise gelmedi mi?

Tabii ki de gelmedi. Biz hastane olayını İl Sağlık Müdürümüz geldiğinde, bizim seçim programımız arasındaydı. Fakat bizim seçim projemiz de olsa sonuçta baktığımızda bu bir devlet yatırımıdır. Devlet hepimizin devleti. Bozcaada’ya hiçbir şey yapmıyor dediğimiz devlet bugün bir hastane yapmak istiyor. Biz İl Sağlık Müdürümüz ve belediye başkanı adayımız ile birlikte kalktık, Hakan abiyi ziyaret ettik. Seçimden sonra da meclis üyemiz Özgün Yavaş, CHP’li üye Recep Yalçın ve Hakan Can Yılmaz, kaymakam bey ile birlikte hastane konusunda, hastanenin yeri konusunda ve hastane olması için Çevre ve Şehircilik, mevcut arazinin sağlık bakanlığına tahsisi için imar plan tadilatı istedi. Yani Hakan başkan ve hep birlikte gidip bu araziye baktık, yerinde inceledik. Hastane projesi için belediyenin cebinden 1 TL çıkmayacak olup, tamamen devletin finanse edeceği projedir. Sanki kendi belediye kasasından çıkıyormuş gibi bununla ilgili gereksiz maliyet yapmaları anlamsızdır. Keşke bu maliyet hassasiyetlerini belediye kasasından yapmış oldukları harcamalarda da gösterseler idi.

Peki, Hakan Can Yılmaz’ın ya da Recep Yalçın’ın o zamanki görüşleri nasıldı?

Bugünkü gibi söylemediler. O gün herkes hemfikir oldu. Bu ikinci toplantımızdı. Bundan önce de  Hakan abi, Kaymakam bey olağan bir toplantının ardından Kaymakam beyin, “5 dakika daha kalır mısın” diyerek davet ettiği bir toplantımızda da konuşuldu bu konu. Yani akşamdan sabaha olmuş bir şey değil bu hastane mevzusu.

‘HAZİNE PARSELLERİ İÇİNDE EN UYGUN PARSEL GERÇEKTEN BUYDU’

Söz konusu hazine taşınmazının sahibi yani kiracısı uzun yıllardır aynı kişi ve bu kişi de eski CHP Bozcaada İlçe Başkanı Mehmet Yavuz. Baktığımızda Yavuz ailesinin de uzun yıllardır ekmek teknesi o yer. Tabii ki kamu yararı, hastane olması çok önemli ama yeni hastane binası için eski CHP’li bir ismin işletmesinin olduğu yer olması bir tesadüf mü? Burasının olmasının bilinçli seçildiğini de düşünenler oldu çünkü.

Şimdi dünden bugüne baktığımızda Mehmet amca, bizim amcamız, abimiz bir adalı büyüğümüz. Serkan abi de Erkan abi de aynı şekilde. Burada kişileri hedef göstermek, bizim partimizin kişilerle problemi varmış gibi lanse edilmesi hiç hoş değil. Bu arsaya bakılırken kendi partilisi, başkanı Hakan Can Yılmaz da vardı. O zaman herhangi bir aksi görüş ya da bununla ilgili bir red cevabı da vermedi. Bugün sadece bu arsada hastane yapılabilmesi için plan tadilatına kalkışıldı. O gün kesinlikle yer sahibinin mağdur olmaması gerektiğini ve etrafındaki herhangi bir hazine arazisinden birini, yani kendisinin de tercih ettiği bir hazine arazisine tekrar taşınabileceği konuşuldu.

Bu parselin de tercih edilme sebebi, Kaymakam bey ve belediye başkanımızla konuştuğumuzda, İl Sağlık Müdürlüğü’nün bayındırlık ekibi var, ismini şu an tam hatırlayamıyorum. Bu arsanın çekme payları, mevcut hastane modelinin uygulanacağı arsanın, yani bu arsaya otuyor mu oturmuyor mu, elektrik hatlarının geçip geçmemesi, helikopter pisti vs bunların hepsine bakıldı. Yani oradaki hazine parselleri içinde en uygun oturabilen parsel gerçekten buydu. Yani bu arsanın seçilmesindeki tek sebep de bu gerçekten.

CHP’li meclis üyelerinin gerekçeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu 8-9 milyonluk bir yatırım değil. Seçim döneminde 2,5-3 milyon TL yatırımı olan bir hastane idi. Bugün artan maliyetlerle birlikte yaklaşık 4 milyon TL’ye tekabül eder. Bu yatırımı almakla mevcut hastaneyi iyileştirmek, ambulans almak, doktor getirmek bunlar farklı şeyler. Devletimiz Bozcaada’ya hastane yapmak istiyor.

‘GÖKÇEADA VE BOZCAADA’DA HİÇBİR HAZİNE PARSELİNİN SATIŞI MÜMKÜN DEĞİL’

Anladığım kadarıyla yeni hastane binası olunca mevcut hastanedeki aynı şartların olmayacağını söylemek istiyorsunuz, yanlış mı anlıyorum?

Sağlık merkezi yapıldığı takdirde, doktor bulmak, çalışan bulmak daha kolay. İyi bir hastanede çalışıp da iyi bir lojmanda kalmak kim istemez?

CHP’li meclis üyeleri, bu projeden ilk kez bu mecliste haberdar olduklarını, ilk defa önlerine geldiğini, söz konusu arazideki işletmecinin de arazi içersindeki inşaat malzemesi deposu için İmar Barışı yasasından yararlandığı, mevcut arazinin SİT alanı olması vs bunları değerlendirip, araştırıp bir dahaki meclis toplantısında gelmesini önerdi. Ama canlı yayında da gördüğümüz üzere AKP’li üye Özgün Yavaş ve İYİP’li üye Cevdet Çebi, konunun çok acil olduğuna vurgu yaparak bu meclis toplantısında karar verilmesinde ısrarcı oldu. Yani bu meclis toplantısında imar plan tadilatına onay verilseydi gerçekten bu hastane yapımına hemen başlanacak mıydı?

Biz yaklaşık mart ayından bu yana imar plan tadilatının yapılması için Hakan abi ile defalarca konuştuk. Seçimden sonra da Hakan abi ve kaymakam beyin olduğu iki defa toplantı yapıldı bu konuda. CHP’li meclis üyelerinin haberleri olmaması kendi sorunları. CHP’li belediye başkanının kendi yönetimi ile ya da meclis üyeleri ile neyi paylaşıp, paylaşmadığını biz bilemeyiz. Recep abi mecliste İmar Barışı nedeniyle arsanın satışından bahsetti. Fakat 2000 yılından sonra Gökçeada ve Bozcaada’da hiçbir hazine parselinin satışı mümkün değil. Bu kanunu isterseniz size yarın gönderirim de.

‘BİLSEYDİK CHP’Lİ ÜYELERİ DAVET EDER PROJEYE ONLARA BİZ ANLATIRDIK’

Peki, hiç Mehmet abi ile hiç görüşüldü mü bu konuda? Tabii ki kamu yararı daha önemli ama ada gibi küçük bir yerde nezaket gereği  hepimizin tanıdığı kişiyle de usulen de olsa etik olması için görüşülmesi gerektiği de söyleniyor...

Ben siyasi bir partinin ilçe başkanı olarak, bunu soracak kişi değilim. Bunu benim sormam, konuşmam da doğru olmaz. Çünkü bu bir devlet yatırımıdır. Biz partimiz olarak, ilçe başkanı olarak ancak takipçisi olabiliriz. Ama kesinlikle içindeki insanların da mağdur edilmemesi gerektiğini, onlarla da konuşarak, danışarak, Milli Emlak Servisi’nin de kiracılarla konuşarak, doğru bir şekilde, mağdur edilmeden, kırmadan, ki bu kiracı dediklerimiz de adalı insanlar, ekmeğini adadan kazanan insanlar. Ben hatırlıyorum, çocukluktan beri Mehmet amca, Serkan abi bu işi yapıyorlardı orada. Yani oradan onları çıkartmak için herhangi bir art niyet yok ortada. Ki kendilerinden de bugüne kadar herhangi bir itiraz gelmedi.

Bundan 4-5 yıl önce kaymakam Abbas Yeşilkuş döneminde bir entegre hastane projesi vardı, hatta animasyonu bile yayınlanmış, birkaç aya kadar başlanacağı söylenmişti. Aynı şekilde spor salonu projesi de var, yıllardır. Ama bir türlü yapılmadı ikisi de. Bu yeni hastane binası projesi de böyle sonuçlanır mı?

Kesinlikle hayır. Bu projenin bir ay uzaması, imar komisyonuna sevk edilmesi konusunda CHP’li üyelerin doğru bilgilendirilmediği zannediyorum. Eğer biz bu konuda meclisin böyle bir tutum içinde olduğunu bilseydik biz CHP meclis üyelerini de davet eder bir sohbet ortamında hastanenin, hangi gerekçe ile yapıldığını, sadece bir beton yığınından ibaret olmadığını, onlara da anlatırdık.

‘ÜST KATIN BOŞ OLMASI SORUNLARA CEVAP VERECEĞİ ANLAMINA GELMEZ’

Peki, hastane şu anki donanım, ekipman, kadro konusunda yeterli mi sizce?

Bildiğim kadarıyla hastane için nüfus kriterleri var. Adamızda yaz ve kış nüfusu çok orantısız olduğu için kalıcı nüfusa göre aile hekimi, doktor vs belirleniyor. Teknik anlamda çok bilgiye sahip değilim, ama mevcut hastane 1940’larda yapılmış. Üst katta odaların boş olması bugünün sorunlarına cevap verebileceği anlamına gelmez.

Donanım eksikliği bina ile ilgili bir problem değil mi ama?

Evet ama hastanemizin statü olarak ihtiyacı olup da olmayan bir eksiği olduğunu düşünmüyorum. Çünkü sağlık ocağı olarak geçiyor.

Yeni binada, donanım, uzman ya da acil doktor gibi ihtiyaçlar karşılanacak mı? Yoksa sadece bina mı değişecek?

Sadece bina değişmez. Bunu burada konuşmak erken. Bu konuda bir bilgiye sahip değilim. Bunu İl Sağlık Müdürlüğü ile oturup iştişare ederek değerlendirmek gerekiyor.

‘SPOR SALONUNUN GECİKMESİNİN SEBEBİ BAKANLARIN DEĞİŞMESİ VE ERKEN SEÇİM’

Peki, imar plan tadilatı onaylanırsa ne kadar zaman sürede bu yatırım tamamlanacak belli mi?

Bir süre vermek şimdiden doğru olmaz ama spor salonu projesindeki aksaklıklar sadece hükümet kaynaklı aksaklıklar değil. Bakanların değişmesi, erken seçimler gibi bu tür bürokratik etkenlerden de kaynaklı idi. Biz ilk aşamada imar plan tadilatının onaylanması, daha sağlıklı bir bina yapılmasını konuşuyoruz. Bunlar olunca, sağlıklı bir binaya kavuşunca bu doktor, donanım vs taleplerimiz de daha makul hale gelecektir.

Mesela sağlık lojmanları da yıkılıp 9 ay sonra yenisi tamamlanacak denildi ama 4 seneyi buldu tamamlanması. Biraz da bu endişe var sanırım.

Bu bütçelerden dolayı değil. Nasıl ki kişiler için Anıtlar Kurulu, KUDEP gibi kurumlar varsa, kurumlar için de aynı bürokratik işlemlerden geçiyorsunuz. Adada bir ev yapan insan bile bu bürokratik işlemlerin ne kadar uzun sürdüğünü bilir. Ama günün sonunda baktığımızda burası bitti ve doktorlarımız, hemşirelerimiz, sağlık çalışanları bu lojmana yerleştiler.

Eğer yeni bina yapılırsa mevcut hastane binasının ne olması planlanıyor?

Şimdiden mevcut binanın ne olacağını söylemek, belirlemek doğru olmaz. Bizim söylememiz, belirlememiz doğru olmaz ama en son İl Sağlık Müdürümüz ve Hakan başkanın kaymakam beyin makam ziyaretindeki toplantısında o binanın aile sağlık merkezi, aile hekimliğinin devam ettiği ikinci bir hizmet binası olması savunuldu. O bina tabii ki atıl hale gelmeyecektir. Mutlaka o bina bir şekilde hizmet için kullanılacaktır.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bugün bu hastaneye bir beton yığını olarak tanımlamanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Yazın adamızın yoğun kalabalığında yanında helikopter pisti olan, ihtiyaçlara daha güncel cevap veren, halkımızın ve yazın gelen turistlerin daha kısa sürede ulaşabileceği bir sağlık merkezinin olması gerekmektedir. Böyle hassas bir konuda CHP'li meclis üyelerininde desteğini beklerdik.Bozcaada Belediye Başkanı ve meclis üyelerinden sağlık merkezi için istenen plan tadilatına en kısa sürede gerekli desteği vermelerini ve oy birliği ile belediye meclisi tarafından onaylanması gerektiği çağrısında bulunuyorum.

Meclis toplantısında yeni hastane tartışma konusu oldu

 


Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam
Mobil Reklam

YORUM YAP


DİĞER HABERLER